Foodblogerka Katchaba zhubla 40 kilo a napsala 4 inspirativní kuchařky pro ty, kteří neví jak na to

6. leden 2021

Do rozhlasového studia za námi přišla Karolína Hrubešová alias Katchaba. Mnozí jsme po svátcích přibrali. Koronakrize nás všechny také zpomalila a řešíme, jak se udržet ve formě. Foodblogerka Karolína trpěla velkou nadváhou, ale díky odhodlání se dostala do formy a teď inspiruje ostatní. 

Karolíno, jsem ráda, že jste přišla. Lidé na vás reagují, je popularita příjemná?
Já si nepřipadám slavná nebo populární, takže mi to ani nepřijde. Ale je milé to slyšet.

Foodblogerka Karolína Katchaba Hrubešová

Karolína Katchaba Hrubešová

je jednou z nejúspěšnějších foodblogerek, které se na objevily na sociálních sítích. Zakladatelka facebookové skupiny JÍME A HUBNEME S KATCHABOU. Propagátorka hubnutí pomocí kvalitní stravy, která se ostře vymezuje proti nezdravým dietám jak na sociálních sítích, tak ve svých bestsellerech NEBOJTE SE JÍST - A HUBNOUT! a RECEPT(Y) NA ZHUBNUTÍ i ve své populární "obezitologické" detektivce BLUDNÝ HOLANĎAN A SPLASKLÁ PANNA.

Na sociálních sítích je ve vaší skupině téměř 100 000 lidí. Čím vzbuzujete takovou pozornost?
Na facebookové skupině Jíme a hubneme s Katchabou je opravdu téměř 100 000 lidí. Myslím si, že ze začátku to bylo především o mně, o receptech, které jsem přidávala, byly jednoduché pro lidi. A bylo to také mým příkladem, byla jsem dosažitelnější, než nějaká fitness modelka. A teď už přímo o mně ta skupina není. Je o lidech, kteří tam přidávají své příspěvky a recepty, svoje proměny. Skupina je živena jimi.

Čtěte také

Když se vrátíme úplně na začátek, jak vznikl nápad založit takovouto skupinu? Kolik let je to zpátky?
Včera proběhl na mém Instagramu rozhovor s jednou paní, která mi tam psala pod příspěvek starý 259 týdnů. Tam byl dotaz a kdy vydáš kuchařku? Odpovídala jsem, že až budu mít víc receptů, nápadů i peněz, takže asi nikdy. A ona se mě ptala, kolik kuchařek mám teď. Tak jsem jí odpověděla, že by mě nikdy nenapadlo, že během tří let vydám čtyři kuchařky. Začalo to opravdu tím, že jsem přidávala recepty na facebook i na instagram. 

Kolik jste vážila, než jste se dala do hubnutí?
Měla jsem 110 kilo.

Váha je jen číslo. Cítím se fajn a jsem zdravá. Baví mě pracovat s lidmi a pomáhat jim, aby se cítili stejně dobře jako já.
Karolína Katchaba Hrubešová, foodblogerka

Byla to nějaká genetická dispozice nebo jak se to tak stane?
Genetická dispozice bych neřekla. Moje maminka má asi 50 kilo, takže to bylo opravdu spíš špatným životním stylem. Hodně večírky, alkohol, byla jsem mladá.

Zdravá strava a cvičení, to je základ projektu Mámy hubnou s námi

Jste stále mladá.
Tak ještě v mladších letech. A vůbec jsem se nehýbala. Skoro žádný sport, takže to byla cesta do pekla. Vykrmila jsem se. V těhotenství jsem ani tolik nepřibrala, takže to bylo opravdu špatným životním stylem.

Čtěte také

Šlo to skutečně jen silou vůle, když jste si řekla, chci s tím něco udělat?
Přesně tak, jeden den jsem si řekla, že s tím musím začít něco dělat, že chci být zdravá a aktivní maminka. A oslovila jsem známého výživového poradce, mého současného kolegu. A ten mi sestavil jídelníček na míru. A tam jsem zjistila, že se opravdu nemusí hladovět, že nemusím držet žádné nesmyslné diety. A začalo se mi to líbit natolik, že jsem se tomu sama začala věnovat.

Dá se tedy říct, že když se do něčeho dáte, tak to dotáhnete až do konce?
Jak v čem. Myslím si, že jsem kreativní člověk, takže mě má práce i baví. Baví mě pracovat s lidmi a pomáhat jim, aby se cítili stejně dobře jako já.

Karolína Hrubešová alias Katchaba ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsou za námi svátky a to je s prominutím období přejídání. Také jste hřešila?
Určitě jsem hřešila. Dala jsem si bramborový salát s řízkem i cukroví. Ale jelikož mám v současné době zlomenou nohu, tak jsem to nepřeháněla, protože pohybu mám teď opravdu málo. Takže to bylo decentní hřešení.

Čtěte také

Podporovali jste se navzájem ve skupině?
Samozřejmě. Líbí se mi, jak se lidé stále podporují i během svátků. I na Štědrý den tam padaly krásné příspěvky. Teď od nového roku je mnohem víc příspěvků o tom, že lidé začínají, že se těší na změnu. Je příjemné to vidět. Takzvané ledňáčky.

Jak vznikla přezdívka Katchaba?
Ona to byla původně nadávka od mého bratříčka. Taťka mi odmalička říká Kačenko a brácha to povýšil na Katchabu a začal mi tím nadávat. Věděl, že mě to rozčiluje a teď mi to dělá značku.

Vaši příznivci jsou tedy Katchabátka?
Říkají si Katchabky a Katchabáci. Takhle se oslovují na skupině.

Cvičení doma (ilustrační foto)

Určitě je tam i spoustu těch, kteří vyzkoušeli nejrůznější diety. Také jste je zkoušela?
Samozřejmě, úplně všechny. I mlékovou, že jsem pila jen mléko. Nebo že jsem jedla jen okurku. Já jsem toho už tolik vyzkoušela, že bych o tom mohla napsat knihu. Ony ty diety vždy fungují na začátku, ale pak přijde jojo efekt.

Čtěte také

Co je tedy nejdůležitější při hubnutí?
Nejdůležitější je zaměřit se na příjem kontra výdej, úplně jednoduchá rovnice. Mít menší příjem než výdej.

Zmínily jsme vaši počáteční váhu. Kam jste to dotáhla?
40 kilo jsem shodila. Cítím se teď opravdu dobře, takže jsem spokojená. Někomu to může přijít málo. Já se ovšem cítím fajn a jsem zdravá, to je pro mě důležité. Není nic důležitějšího než být zdravý.

Srší z vás energie.
To je do života úplně nejpodstatnější.

Vydala jste už několik knih, které se životosprávě věnují. Je každá zaměřena na jinou skupinu lidí?
Vydala jsem čtyři kuchařky a vesměs jsou zaměřené především na ženy. Ty první tři nejsou nějak specifikované, ale poslední s názvem Mámy hubnou s námi, je zaměřena přímo na maminky. Protože opravdu hodně maminek trpí nadváhou nebo dokonce obezitou.

Čtěte také

Kniha vyšla na podzim. Už máte ohlasy?
Zatím máme velmi dobré ohlasy, ženám se líbí, protože je tam také ukázkový jídelníček na tři týdny. Jsou tam i cvičení a vše je koncipované tak, aby to mohly maminky dělat z pohodlí domova.

Je nějaké jídlo, které máte opravdu ráda a prostě ze zásady si ho odepřete?
Já si určitě neodepřu nic, když na to mám opravdu chuť. Protože nejhorší je něco si zakazovat. Pak to většinou porušíte a zase je to cesta do pekel.

Karolína Hrubešová alias Katchaba a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ten stres za to nestojí.
Říkám, vždy si to dát v malé míře a potom zase najet na své zdravé stravování.

Jezte tak, aby vám to chutnalo. Hýbejte se tak, aby vás to bavilo. Nikdy to nehroťte tak, že ze dne na den uděláte absolutní změnu.
Karolína Katchaba Hrubešová, foodblogerka

Leden je měsíc, kdy si lidé dávají předsevzetí. Chtějí začít žít lépe a zdravěji. Co jim poradit, aby nezůstalo jen u plánů?
Nedávat si přemrštěně vysoké cíle. Nezakazujte si všechno, nejezte jen kuřecí na vodě s rýží, jezte tak, aby vám to chutnalo. Občas si zahřešte, hýbejte se tak, aby vás to bavilo, nenuťte se do pohybu. To jsou základní rady všem klientům. Nikdy to nehroťte tak, že ze dne na den uděláte absolutní změnu.

Čtěte také

S čím vstupujete do roku 2021 vy? Máte nové plány a projekty?
Chceme stále rozjíždět projekt Mámy hubnou s námi. Aby maminky věděly, že se dá hubnout a cvičit doma. Dá se stihnout maximálně do dvou hodin. Zní to jako moc času, ale když si vezmeme, kolik času třeba trávíme na mobilu, kolik času ve skutečnosti strávíme v kuchyni, tak zacvičit si a uvařit na celý den do dvou hodin, je pro mě absolutně ideální čas.

Takže, kdo chce, může začít v roce 2021 žít zdravěji s Katchabou alias Karolínou Hrubešovou. Přeji vám hodně štěstí a ať je těch, které zaujmete a potěšíte, co nejvíce.
Moc vám děkuji. Mějte se hezky, na shledanou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.