Sacharidy - nepřítel pro naši váhu i zdraví. Všichni si hlídají tuky a cukry nekontroluje nikdo
Výživový poradce Lukáš Vaníček hostem naší radioporadny. Téma: sacharidy – jaké mají místo ve výživě člověka?
Chcete zhubnout do plavek?
Pak úplně vynechte sladké nápoje, veškeré sladkosti, jako koláče, koblihy, sušenky, bonbony atd., odpoledne a večer pak vynechte přílohy a pečivo! Pokud se neobejdete bez chleba nebo rohlíku, vyzkoušejte takzvaný „večerní chlebík“, který už vyrábí několik pekáren a prodává několik obchodních řetězců. Je možné si ho dát k snídani i k večeři.
Samotné tuky v naší stravě nejsou žádným strašákem. Nebezpečná je kombinace tuků s cukry
Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: tuky a jejich využití v našem jídelníčku.
Na obědě si dejte záležet!
Kvalitní oběd = energie až do večera. Bílkoviny (kus masa, sýr, vajíčka) + 2 hrsti zeleniny + třeba 2 brambory. Z příloh je ideální z pohledu obsahu sacharidů quinoa, pohanka nebo jáhly.
Co má společného rýže s knedlíkem?
O bílé rýži se sice odjakživa říká, že je „dietní“, ale obsahuje jen sacharidy. Sice dodá rychlou energii, ale chybí v ní vláknina a další živiny. Tím pádem nemá pro organismus žádný podstatný význam. Podobně je na tom z příloh například knedlík.
Lepší vrianta tedy je: rýže basmati, která má asi o 30 procent nižší glykemický index; nebo rýže celozrnná (natural).
Cukry v ovoci
Ovoce je zdravé obsahem vitamínů, ale zeleninu bychom měli do jídelníčku zařazovat mnohem častěji a v daleko větším množství než ovoce. Stačí si dát kousek oblíbeného ovoce jednou denně.
Sušené ovoce - ano - ale v ideálním případě nepřislazované a nesířené.
Proč nás honí chuť na sladké? Může za to houba
Toužím po dortu se šlehačkou. Příčinou může být nedostatek zdravých tuků ve stravě. Nebo také nedostatek chromu. Nebo může být v těle přemnožená houba Candida (druh kvasinkové houby), která se živí právě cukrem a vyplavuje látky, které navozují chuť na sladké. Přidejte tedy do jídelníčku zdravé tuky, o kterých jsme mluvili minule (odkaz na minulou radioporadnu).
Více o sacharidech, co je to glykemický index, co o potravinách vypovídá a kde hodnoty jednotlivých potravin najdeme, proč si nechat z krve zjistit hodnotu glykovaného hemoglobinu, která ukazuje míru dispozic k cukrovce, a proč patří pivo z pohledu obsahu sacharidů na černou listinu?
Poslechněte si v našem audiarchivu celou radioporadnu s Lukášem Vaníčkem!
Související
-
Rychlé a pomalé potraviny. Jak funguje glykemický index? Jsou...
Radioporadna - MUDr. Tomáš Soukup, společnost GoMango Hradec Králové - Rychlé a pomalé potraviny. Co to je glykemický index a jak funguje? Jsou cukry a sacharidy to...
-
Samotné tuky v naší stravě nejsou žádným strašákem. Nebezpečná je kombinace tuků s cukry
Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: tuky a jejich využití v našem jídelníčku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.