Jak naladíte Český rozhlas Hradec Králové na digitálním rádiu DAB+

25. listopad 2020

Digitální rádio DAB+ nabízí více stanic, kvalitnější zvuk a doprovodné grafické informace. A na přijímačích můžete přitom ladit i stávající vysílání v pásmu FM.

Oficiální logo DAB+ Více rádia

Vysílání DAB+ probíhá v bývalém III. TV pásmu. V systému DAB+ se ovšem zpravidla neudává kmitočet vysílače, jak jsme zvyklí u klasického vysílání, ale tzv. kanál – např. kanál 12C nebo 12D. Stejně tak i přijímače zpravidla při ladění neindikují kmitočet, ale kanál. Je to podobné, jako když ladíte programy v televizi.

Zajímavá je určitě odlišnost při příjmu méně kvalitního signálu. Zatímco u toho analogového slabý signál poznáme podle škvrčení a šumění, tak v systému DAB+ vysílání hraje bez problémů. Do určité úrovně – při nedostatečné kvalitě či síle signálu zavládne ticho.

Výhody digitálního rádia DAB+

  1. nešumí
  2. naladíte i stávající analogové vysílání
  3. zobrazuje více informací o vysílání (název písničky, pořadu apod.)
  4. přijímače s barevným displejem zobrazují obrázky ze studia, fotky moderátorů nebo obaly alb i bez připojení k internetu
  5. více stanic: Vedle celoplošných okruhů jako je Radiožurnál, Dvojka, Vltava nebo Plus, a regionálních programů (Rádio DAB Praha, Region, Plzeň, Brno a Ostrava), si můžete touto cestou naladit i digitální okruhy Radio Wave, D-dur, Rádio Junior a Jazz.
  6. energetická šetrnost

Čtěte také

Některé přijímače jsou vybaveny indikátorem síly signálu, ten bývá dostupný v menu přijímače. U většiny přijímačů je též možné provést ruční nastavení kanálu, na kterém má přijímač hledat stanice. Český rozhlas Hradec Králové naladíte na kanálu 5D v multiplexu Teleko. Pro východní Čechy je určen vysílač Trutnov-Černá hora.

Pro oblast východních Čech byl spuštěn nový DAB+ vysílač v síti multiplexu TELEKO na lokalitě Hradec Králové-Stěžery, který šíří také programy studií: Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Sever. Zejména pro obyvatele Hradce Králové, Pardubic a dalšího okolí se tak významně zlepší příjem těchto stanic.

Vysílač je provozovaný na kanálu 5D s výkonem 1 kW ERP s vertikální polarizací. Po několikatýdenním zkušebním provozu byly programy Českého rozhlasu oficiálně spuštěny 14. srpna 2023.

Oznamujeme změnu kanálu DAB vysílače Liberec - Proseč. Týká se programu Českého rozhlasu Hradec Králové. K přeladění z kanálu 5D na nový kanál 5A došlo 1. června 2023 ve 14:00 hodin.

Změna kanálu je nutná vzhledem k rušení z Německa. Posluchači musí přeladit svoje přijímače (funkce Scan nebo Autoscan).

Ostatní vysílače multiplexu Teleko najdete na www.teleko.cz. Podrobné informace o DAB vysílání v ČR jsou na www.digitalradiodab.cz.

Pozor také na to, kam si rádio dáte. Určitě dál od televizí s plazmovou obrazovkou nebo od mikrovlnné trouby. Jsou to totiž možné zdroje rušení signálu.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že šíření signálu DAB+ je více ovlivněno terénními nerovnostmi a stíny budov a kopců ve srovnání s nižšími kmitočty v pásmu VKV FM, můžete mít v určitých oblastech dočasně problém s kvalitou příjmu. Obecně je ale systém DAB+ podstatně odolnější proti rušení než analogové vysílání, potřebuje však hustší síť vysílačů.

DAB+ a autorádia

Co je DAB+?

DAB+ je verze digitálního vysílání, která umožňuje šířit více programů nebo doplňkové služby. Pro příjem potřebujete rádio označené symbolem DAB+. Další užitečné informace na dobadabova.cz.

Ideální je, pokud má auto z výroby zabudovaný DAB+ přijímač. U řady značek lze při koupi objednat DAB+ příjem, což doporučujeme. U některých moderních aut je DAB+ tuner zabudovaný v autorádiu vždy, pouze je jej potřeba aktivovat.

V případě, že používáte auto s autorádiem VKV FM bez možnosti DAB+ příjmu, je možné dokoupit DAB+ adaptér. K němu se zpravidla připojí dodatečná anténa, nalepená na čelní sklo.

Na základě implementace směrnice Evropské unie, která byla schválena před dvěma lety, budou muset být od roku 2021 instalovány digitální tunery již do základní výbavy všech automobilů, tedy bez příplatku. Čili DAB+ tuner už bude mít každý, kdo si od příštího roku pořídí nový vůz.

Kde můžu koupit digitální rádio?

Koupě DAB+ přijímače není žádná věda. Digitální rádia můžete sehnat v obchodech s domácí elektronikou. Tam vám také určitě i vše potřebné vysvětlí. Pokud nebudete s nabídkou spokojeni, můžete se poohlédnout po internetových obchodech.

autor: baj
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.