Samotné tuky v naší stravě nejsou žádným strašákem. Nebezpečná je kombinace tuků s cukry

4. květen 2018

Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: tuky a jejich využití v našem jídelníčku.

Tuky a jejich důležitost
Tuky patří mezi základní makroživiny. Z genetického hlediska jsme nejlépe přizpůsobeni na tuky jako primární zdroj energie. Naše těla dokážou velmi dobře fungovat na velmi vysokém množství tuků, pokud nejsou kombinovány s větším množství sacharidů (nad 120-150g denně).

Hodně lidí, kteří měli problémy s hubnutím, začalo hubnout, až když přidali více tuků. Jakmile pochopili, že se tuků nesmí bát, tak váha začala klesat.
Pokud budeme mít dostatek tuků ve stravě, stačí nám bohatě jíst 3x denně. Nemusíme řešit svačiny, protože tělo bude tuky pomalu zpracovávat a dostávat z nich energii.

Tučná strava a cukry, to je nebezpečná kombinace (ilustrační foto)

Jak tuky NEsouvisí s přibíráním? Proč se jich NEbát?
Jsou dvě varianty, jak přistoupit k tukům ve stravě. Buď jich je málo a můžeme přidat více sacharidů, nebo jich je hodně a musíme ubrat sacharidy. Desítky nových studií dokazují, že je jednoznačně nutné omezit právě cukry a přidat vhodné formy tuků.

Hodně je to o hlavě, jelikož drtivá většina populace věří, že z tuků přibere a desítky let jim je to opakováno i ze strany lékařů a výživových poradců. Bohužel za výživového odborníka se dnes považují lidé po 2 víkendových kurzech, kteří se učili 30 let staré informace.

Za mě tedy přidejte různé formy tuků a věřte, že budete mít více energie.

Rybí tuk je zdraví prospěšný (ilustrační foto)

Zdroje zdravých/nezdravých tuků (studená i teplá kuchyně)
Dá se říct, že kromě margarínů a dalších ztužených tuků jsou všechny tuky zdravé. Je jedno, jestli to bude tuk živočišný (nasycený) nebo rostlinný (nenasycený). Důležité je, aby nebyl průmyslově zpracován.

Máslo - farmářské, sádlo od řezníka, ghí - přepuštěné máslo
Oleje - olivový, kokosový, avokádový, lněný, mandlový
Ořechy - mandle, vlašské ořechy (omega-3), para ořechy (selen), kešu
Nezdravé - slunečnicový, sójový a kukuřičný olej - vysoký podíl omega-6
Margaríny - pokud přidáme jednu molekulu, je to čistý plast

02753523.jpeg

Na smažení (například řízků) je ideální sádlo. A z jakého masa řízek? Není potřeba se tuků bát ani tady, takže klidně může být i krkovice.

V minulém století se velmi rozšířilo používání margarínů, tedy částečně ztužených tuků vyráběných katalytickou hydrogenací, kde se mění chemická vazba tuku.

Kolik tuků můžeme denně přijmout?
Denní množství tuků se doporučuje kolem 0,7-1,2g/1kg váhy. Já se většinou pohybuji kolem 2-3g/1kg váhy, pokud se snažím držet spíše LCHF.
Hodně to souvisí s pohybem. Pokud člověk chce jíst hodně tuků, měl by se taky podle toho hýbat a dávat pozor na sacharidy (cukry). Pokud se paní v kanceláři rozhodne pro vysokotukovou stravu, ale nechá si tam svůj čokoládový dortík odpoledne ke kávě, je to cesta do pekel.

Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takto mimochodem chodí většina věčných dietářek do poradny. Často taky lidé nemají ve stravě téměř žádný tuk. Všechno light, odtučněné. Tělo jim potom doslova zleniví a sníží tvorbu trávících enzymů (lipáza), které štěpí tuky. Když dostanou svůj nový jídelníček, řeknou, že tohle množství nikdy nedokážou sníst. Přitom často jediné, co ještě nezkoušeli, je jíst maximum tuků, minimum cukrů a rozumně bílkovin.

Pokud se bojíme o svoji váhu, jaké vybírat například mléčné výrobky?
Tuk je nositelem té chuti. Odtučněné výrobky tedy NE! Jogurty ideálně od 3 a půl procent nahoru = od 3,5 g tuku na 100 g výrobku. Plnotučného mléka se taky nemusíme vůbec obávat. Dokonce se dá říct: čím tučnější, tím lepší.

Více si můžete poslechnout v našem audioarchívu!

autoři: Milan Baják , Lukáš Vaníček , kud
Spustit audio

Související