Projekt Mámy hubnou s námi aneb Každá druhá žena u nás trpí nadváhou. Zdravě vařme a k tomu cvičme

21. říjen 2020

Mámy hubnou s námi, tak se jmenuje ambiciózní projekt, který se snaží pomoci nastartovat zdravý životní styl u nejrizikovější skupiny, tedy matek v produktivním věku. Našimi hosty jsou úspěšná food blogerka Karolína Katchaba Hrubešová a Svatopluk Vobejda, sportovec a fitness trenér, který se snaží ostatní inspirovat i svým příběhem.

Jste přátelé už dlouho, nebo vás spojilo až ono hubnutí?
Svatopluk Vobejda: Poznali jsme se s Karolínkou přímo ve fitku, protože ke mně přišla jako k osobnímu trenérovi na trénink. To bylo naše první poznání a tím potom začalo i naše velké přátelství.

Měli bychom se zdravě hýbat a zdravě stravovat. Projekt je především zaměřen na posílení zdraví a také imunity lidí.
Svatopluk Vobejda, sportovec a fitness trenér

Zdravý životní styl je velmi aktuální téma, protože oběťmi koronaviru jsou na prvním místě právě obézní lidé. Premiér Boris Johnson dokonce vyhlásil i kampaň Za štíhlou Británii. Máte k dispozici aktuální data?
Karolína Hrubešová: Ano, my jsme se právě se Sváťou rozhodli také rozjet projekt, který se jmenuje Mámy hubnou s námi. Ten má kombinovat nejen zdravou stravu, ale také cvičení.
Svatopluk Vobejda: Je to hlavně zaměřené na posílení zdraví a také imunity lidí, což je momentálně aktuální záležitost. Lidé by se měli takzvaně zdravě hýbat a hlavně zdravě stravovat. Což jde samozřejmě ruku v ruce s naším projektem Mámy hubnou s námi.

Karolína Katchaba Hrubešová a Svatopluk Vobejda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dá se říct, kolik lidí trpí nadváhou?
Karolína Hrubešová: V České republice trpí nadváhou 50,57 procent žen, takže každá druhá. A vedou zejména matky v produktivním věku.

Čtěte také

Vám se to daří udržovat v kondici v současném problematickém režimu?
Karolína Hrubešová: My jsme oba zvyklí dennodenně cvičit i vařit, takže nám to problém nedělá. Proto jsme vymysleli projekt na bázi pohodlí domova, což si myslíme, že je velký bonus v dnešní době. Lidé nemusí nikam chodit, protože často mají strach na veřejnosti cvičit a řešit svoji obezitu a nadváhu.

Řekněte, vy jste měli také někdy problém s nadváhou?
Karolína Hrubešová: Ano, já jsem měla skoro 110 kilogramů, takže vím, jaké to je. Začala jsem nejdříve zdravou stravou, nechala jsem si sestavit jídelníček od profesionála a zjistila jsem, že to není o dietách, o hladovění. Ale o tom, opravdu se správně najíst. Potom jsem potkala Sváťu a táhneme ty tréninky spolu už přes dva roky.

Grilovaný losos, mořská ryba, salát, zelenina, zdravá strava, dieta, ilustrační foto

Vy jste úspěšná food blogerka.
Karolína Hrubešová: Téměř 100 tisíc lidí jsme sleduje na facebookové skupině Jíme a hubneme s Katchabou.

Všichni díky vám zhubli?
Karolína Hrubešová: Všichni úplně asi ještě ne, ale mnoho z nich. Spousta lidí se tam chodí třeba jen inspirovat, motivovat a používají recepty, které jsou tam k dispozici. Z toho mám velkou radost.

zdravá výživa

A vy jste Svatopluku nikdy nebojoval s nadváhou?
Svatopluk Vobejda: Bojoval jsem s velkou nadváhou, protože jako dítě jsem byl docela hubený a v pozdějším věku, kdy jsem se zaměřil hlavně na cvičení, jsem neměl takové povědomí o zdravém stravování. Takže v jídle jsem trošičku takzvaně plaval a pak to podle toho dopadlo.

Čtěte také

Četla jsem váš příběh, vy jste měl poměrně komplikovaný vstup do života. Mám pocit, že nebýt odhodlání vaší maminky i vás, tak byste se asi nedostal tam, kde jste.
Svatopluk Vobejda: Celý ten příběh samozřejmě vyplývá z dětství, kdy jsem trpěl svalovou ochablostí. Neudržel jsem ani polévkovou lžíci. A protože maminka se mnou cvičila, tak jsem si vytvořil takzvaně návyky a to mne už potom provázelo po zbytek života a doprovází i teď.

Jste úspěšný sportovec, začínal jste s bojovými sporty?
Svatopluk Vobejda: Začátek byl nejen o cvičení, ale protože jsme na vesnici neměli takové možnosti jako jsou dnes, tak jsem začal s bojovými sporty. Potom jsem začal se silovými sporty a kulturistikou. Bylo toho docela spousta. Jsem držitelem stříbrné medaile z Mistrovství Evropy a bronzové medaile z Mistrovství světa 2019 v disciplíně Bench Press.

Středomořská strava, jídelníček, dieta, zdravé jídlo, hubnutí, ovoce a zelenina. Ilustrační foto

Lásku ke sportu a k zdravému životnímu stylu předáváte oba dál. Řekněte, opravdu to nejde bez pohybu?
Svatopluk Vobejda: Pohyb jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Druhá věc je, že když se hýbeme na čerstvém vzduchu, přináší nám i onu zmiňovanou imunitu. A jsou také endorfiny, kdy se potom cítíme lépe. Tedy pohyb je důležitý.

Čtěte také

Vy tvrdíte, že každý by měl mít na sebe určitý bič.
Svatopluk Vobejda: Určitě. Myslím si, že každý by měl mít nad sebou takový bič a zdravě se hýbat. Nebo minimálně spojit pohyb s každodenní aktivitou. Tím myslím nejezdit výtahem, chodit více pěšky. Není to jen o tom trávit čas v posilovně, ale trávit čas i venku s dětmi a zdravě se hýbat.

Jak dlouho to už máte takto nastaveno?
Svatopluk Vobejda: U mne je to opravdu od dětství. Nikdy jsem s tím nepřestal, už je to pro mne taková životní cesta.

Projekt Mámy hubnou s námi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pohyb úplně změní myšlení, pohled sám na sebe, člověk se cítí lépe. Už je možná i dokonce závislost?
Karolína Hrubešová: Přesně tak, já jsem dříve také moc nesportovala. Jen jako dítě, ale přestala jsem, protože jsem měla problémy s kotníky. Proto jsem sport úplně vypustila a kila šla samozřejmě nahoru. Když jsem se k pohybu pak vrátila, tak jsem si říkala, jak je to skvělé. Mám potom vždy skvělou náladu, našla jsem tam nové přátelé. Určitě to jde ruku v ruce s hubnutím.

Všem říkám, začněte stravou. To je základ úspěchu. A cvičení k tomu je potom bonus, který nám dodává dobrou náladu.
Karolína Katchaba Hrubešová, food blogerka

Co je ten základ? Kdyby se to dalo shrnout, aby člověk mohl začít?
Karolína Hrubešová: Já, jako food blogerka a výživová poradkyně, všem říkám, začněte stravou. Protože za mě to činí opravdu 80 procent úspěchu. A cvičení k tomu je takový bonus, kterým se zpevňujeme, dodává nám dobrou náladu. Ale každý by měl začít správnou stravou.

Čtěte také

Možná je také základem začít se mít rád?
Karolína Hrubešová: To samozřejmě jde zase ruku v ruce s hubnutím. Když někdo začne hubnout a začne zdravě jíst, tak to pak přichází postupně. Ale je to docela těžký úkol mít rád sám sebe, je to často cesta na celý život. Poznávat se a mít se ráda taková, jaká jsem.

Slovo dieta asi nemáte úplně rádi nebo ano?
Karolína Hrubešová: To je u nás sprosté slovo, na celé facebookové skupině. I se Sváťou nemáme tohle slovo rádi. Naopak chceme, aby lidé jedli racionálně, aby se nebáli cukrů a sacharidů, ale aby vše skloubili do zdravé stravy.

Citrusy, vitamín C, pomeranče, limety, citrony, grapefruity, zdravá strava, ovoce, prevence nachlazení, ilustrační foto

Ono je někdy náročné zorientovat se ve všech těch radách. Protože každý tvrdí něco jiného. Tak co je pravda?
Karolína Hrubešová: Ono by se v tom čert vyznal. Já občas sama zírám, co jsou lidé schopni napsat na sociálních sítích a na internetu. Ale pokaždé říkám, berte to selským rozumem. Jestli chcete držet banánovou týdenní dietu a zhubnout pět kilo, tak když potom zase začnete jíst normálně, budete mít určitě šest kilo okamžitě nahoře. Ale je to každého volba.
Svatopluk Vobejda: V dnešní době je spousta typů diet, ale jak říkala Kája, stačí použít selský rozum. Je to opravdu o správném nastavení a vyvážené stravě. Je to o správné volbě zdravých potravin, ne polotovarů.

Čtěte také

Kolik knih už bylo vydáno?
Karolína Hrubešová: Já sama jsem vydala už tři kuchařky a teď se Sváťou vydáváme první a chystáme také trilogii. Teď 30. října vyjde kniha se stejnojmenným názvem našeho projektu Mámy hubnou s námi.

Ale nebude to jen o knižní podobě, protože vy chcete také v rámci projektu uspořádat i nějaké přednášky?
Karolína Hrubešová: Ano, s naším knižním distributorem Kosmasem právě chystáme přednášky a besedy. Zřejmě to bude tedy až po Novém roce, až se situace trošku uklidní. Ale budeme se na všechny moc těšit. Osvětu chceme šířit dál do světa.

Jste oba cílevědomí, tak čeho byste rádi dosáhli?
Svatopluk Vobejda: Naším cílem je pomoci lidem a přivést je na správnou cestu.
Karolína Hrubešová: Chtěli bychom, aby si lidé uměli sestavit zdravý jídelníček, aby se nebáli si doma zacvičit, aby věděli, jak správně provádět cviky a uměli si třeba i jídlo nakrabičkovat do práce. Aby měli vždy připravené to správné jídlo.

Karolína Katchaba Hrubešová, Pavla Kindernayová a Svatopluk Vobejda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Karolína Katchaba Hrubešová, která nám se Svatoplukem Vobejdou představila projekt Mámy hubnou s námi. Možná vám dali impuls a podnět k zamyšlení. Děkujeme za to a přejeme hodně štěstí s celým projektem.
Moc vám moc děkujeme za pozvání. Na shledanou.

Spustit audio

Související