Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty
Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně.
Leden je měsícem nových začátku a předsevzetí, kdy si mnoho z nás řekne, že bude žít zdravěji a naše tělo si i po vánocích odlehčený jídelníček zaslouží. Jíst základní potraviny, co nejméně průmyslově upravené, ne polotovary a hotová jídla s obsahem zbytečné chemie - bez pesticidů, konzervantů a umělých barviv.
Strava, její kvalita a její příprava velkou mírou ovlivňují naše zdraví, to, jak se cítíme, a kolik máme životní energie. Lepší je upřednostnit kvalitu před kvantitou a jednoduchost před složitostí.
Stále je ještě zima, tak nebudeme doporučovat studené saláty (na ty přijde čas na jaře a v létě), ale odlehčit tělu můžeme třeba tím, že nahradíme přílohy.
Skvělé jsou například kuskus, bulgur, zapomenuté nepřešlechtěné obiloviny jako jednozrnka, dvouzrnka či špalda. Všechny tyto zmiňované suroviny se hodí jako přílohy, k přípravě rizot, na zapékání.
Je výborné do jídelníčku zařadit celozrnné potraviny, jak v podobě mouk, krupic tak třeba i celá zrníčka. Naše tělo je nastaveno k tomu, aby přijímalo stravu v celozrnné podobě, tedy i obalovou vrstvu a klíček, kde je nejvíc důležité vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
Bohužel v dnešní době je nejvíc používána jako surovina bílá mouka, která byla zbavena všech důležitých živin a byla namleta z přešlechtěné pšenice, u které bylo dlouhodobým šlechtěním docíleno vysokých stabilních výnosů a vysokého obsahu lepku, ale pro naše tělo je v podstatě pouze bezcenným plnidlem.
Nemusíme hned dělat velké razantní změny, abychom rodinu a hlavně děti neodradili. Stačí třeba 1/3 běžné mouky v receptech nahradit moukou celozrnnou třeba špaldovou. Hodí se skvěle do buchet, koláčů, knedlíků, pizz atd.
Tělu odlehčíme i zařazením přirozeně bezlepkových plodin do jídelníčku. I když nemáme alergii či bezlepkovou dietu je pro tělo prospěšné si těmito plodinami pravidelně stravu zpestřovat.
Přirozeně bezlepkové jsou například jáhly, pohanka, kukuřice, čirok, rýže a produkty z nich. U těch méně známých mohu také krátce představit.
Pokud se rozhodnete využít nějakou bezlepkovou mouku či směs na pečení je zde velmi důležité vybírat tu nepřirozenější bez přídavku zlepšujících látek. Bezlepkové směsi často, aby držely pohromadě a kvůli zlepšení jejich vlastností, obsahují barviva, zahušťovadla, emulgátory, fosforečnany. Proto je dobré vybírat směs ideálně v kvalitě bio z čerstvě namletých bio mouk.
Postupně s přibývajícím světlem a teplem začít využívat klíčky a výhonky. Inspirujme se přírodou, jezme sezónně. Nyní je ještě brzo, příroda spí, ale již během několika týdnů se pomalu v zemi začnou probouzet semínka. Na čerstvé bylinky a zeleninu ze zahrádky si ještě dlouhou dobu budeme muset počkat, ale můžeme začít klíčit. Klíčky a výhonky jsou skvělým doplňkem jakéhokoliv pokrmu.
Semínko je to nejcennější, co rostlina má, je v něm uloženo maximum živin a energie
Zařadit do jídelníčku mladé klíčky a výhonky přiměřeně, všeho s mírou. Co se dá klíčit - mungo, řeřicha, ředkvička, pohanka, řepa, hrášek, obiloviny - žito, ječmen.
Semínka musí být zdravá, nechemicky ošetřená, ideálně v bio kvalitě. Propláchneme je a pak na klíčící misce nebo ve sklenici klíčíme. Za pár dní můžeme konzumovat. Stačí lžíce výhonků či klíčků denně, nepřehánět. Obiloviny můžeme nechat dorůst i do větší výšky kolem 15-20 cm a pak si je odšťavnit, tzv. šťáva z mladého ječmene, lze přidat do koktejlu, do smoothie.
Recept na kuskus s pečenou zeleninou
Počet porcí 4, doba přípravy: 50 minut
Suroviny:
400 g kuskusu celozrnného, existuje i kukuřičný, tedy bezlepkový, 1 kg sezónní zeleniny (v zimě - mrkev, petržel, celer, pórek, dýně, červená řepa, ředkev), 3 velké cibule, 6 stroužků česneku, pepř, sůl, olivový olej, koření na dochucení - rozmarýn, oregáno, nastrouhaný parmazán
Postup:
Nejprve si očistěte zeleninu a nakrájejte na velké kusy. Česnek prolisujte. Smíchejte na plechu s olejem, solí, pepřem a kořením a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Občas promíchejte. Celková doba pečení závisí na druzích zeleniny, zelenina by měla být měkká, ale stále ještě příjemně křupavá. Počítejte asi 30 - 40 minut.
Kuskus zalijeme v poměru 1 : 2 (kuskus : voda) vroucí vodou, ve které předtím rozpustíme asi polovinu kostičky zeleninového bujonu pro získání chuti. Necháme asi 10 - 15 minut bobtnat pod pokličkou, občas lehce načechráme vidličkou, aby měl nadýchanou konzistenci.
Hotový kuskus pak v pekáčku smíchejte s upečenou zeleninou, případně dochuťte solí a kořením. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.
Související
-
Anna Hýžová - Vitariánství jako Cesta - živá strava nebo-li...
Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně „studené“ a „neupravené“ jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, m...
-
Nechte rozkvést talíře! Ochutnejte jedlé květy. Potěšení pro...
Pěstovat květiny pro radost z jejich krásy, to dělá asi většina z nás. Ale co takhle si je naservírovat na talíř? Jana Vlková květiny sbírá a pěstuje už řadu let i ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.