Anna Hýžová - Vitariánství jako Cesta - živá strava nebo-li raw food
Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně „studené“ a „neupravené“ jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.
Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně „studené“ a „neupravené“ jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.
Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství znamenají však stravu či způsob stravování, kdy se všechny potraviny = jídlo i pití (ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy, obilí...) konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda.
Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové byla ve středu 6. srpna 2014 Anna Hýžová. Představila Školu živé stravy. Jinak řečeno - Vitariánství jako Cesta aneb živá strava nebo-li raw food. Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.
Recepty na živou stravu od Anny Hyžové:
Okurková polévka
Suroviny na 1 porci: 150 g okurky, 10 g řapíkatého celeru, 1 g česnek, 1/4 lžičky kurkumy, čerstvý libeček 3 lístky, kopr snítka, 50 ml voda
Vše zmixujeme
16 g jarní cibulka - do polévky nakrájet na kroužky + trochu rukoly
Obsahuje 90% vody, 2,5 %cukru a minerály a vitamíny, především vitamín C. Po zpracování okurku hned jíme, neboť dochází rychle ke ztrátě vitamínu C. Pročišťuje celkově organismus a povzbuzuje ledviny. Působí příznivě a hojivě na pokožku.
Raw guláš
Suroviny na 1 porci: 80 g cukety, 5 g sušených rajčat - namočit na cca 2 hod - jsou-li už zralá čerstvá, tak 1 čerstvé, 20 g červené papriky, 3 g česneku, špetka chilli, 0,5 g pískavice, 50 ml vody, 1 lžíce olivového oleje
Vše zmixujeme.
Nakrájíme na kostky: 30 g červené papriky, 30 g cukety - neloupat, 30 g žampionu nebo hlívy
10 g jarní cibulky - nakrájíme na kolečka
10 g červené cibule - nakrájíme na proužky
Vmícháme do umixované směsi.
Příloha: raw chlebíček, pohankový knedlík
Je potřeba, aby měl guláš „štych“ - byl ostřejší česnekem, cibulí a chilli. Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí. Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.
Rajčata v estragonu
Suroviny: 4 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého dobromyslu, 4 snítky čerstvého estragonu, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 6 rajčat
Ingredience smícháme. Rajčata nakrájíme podélně na čtvrtky a vložíme do marinády. Necháme marinovat minimálně 4 hod.
Rajčata lze přidat k cuketovým rolkám, cuketovým nudlím, nebo k salátu, nebo jen tak.
Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu - velké množství solaninu - toxická látka (v lilkovitých rostlinách, např. brambory) - je to přirozená ochrana rostlin před škůdci.
Zralá rajčata jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, lykopeny, chrom a draslík. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Májí vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahují téměř žádný.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka