Stravou ke zdravému tělu i mysli. Platí pravidlo, že při hubnutí, musím být v kalorickém deficitu

27. květen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Výživová poradkyně Bc. Martina Jandová hostem naší radioporadny

Zdravé a kvalitní bílkoviny a sacharidy - když nechceme přibírat nebo ještě lépe alespoň něco málo kil sundat. Jaký je optimální příjem bílkovin a v čem je hledat především? 

Výživová poradkyně Martina Jandová v naší radioporadně na téma: správnou stravou ke zdravému tělu i mysli.

Čtěte také

Je dobré jíst vajíčka, sýry a další mléčné výrobky, jako například plnotučné jogurty? Dávat si pozor na tučné sýry pozor a volit spíš ty odlehčené? Kolik těchto potravin můžeme sníst denně a je zdravější konzumovat spíš dopoledne nebo večer?

A co sacharidy? Kolik jíst ovoce a v kterou denní dobu? Jak správně nakládat s přílohami k hlavním jídlům?

Pokud se bavíme o hubnutí, tak plnotučný jogurt je určitě možné zařadit i do redukce, ale musíme brát v potaz, že malý 150 g kelímek obsahuje 15 gramů tuku. Polotučný jogurt obsahuje ve 150 g jen 5 gramů tuku.

Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.

Takže je otázka volby, zda si dám polotučný jogurt a k tomu müsli a hrst oříšků, nebo zda si dám plnotučný jogurt, ale už bez oříšků a s menším množstvím müsli, abychom zachovali stejnou energetickou hodnotu.

Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou - bez mouky

Tvarohový koláč s ovocem a drobenkou - bez mouky

Suroviny (na 12 porcí):
Tvarohová část:
3 tvarohy, 2 vajíčka, 1 balení vanilkového pudinku (samotný prášek), 4 zralé banány, šťáva z 1/2 citrónu, borůvky
Drobenka:
40 g rozemletých ovesných vloček, 40 g mandlové mouky, trocha čekankového sirupu - množství dle chuti (vše smícháme dohromady, nemusíme používat tuk, díky mandlové mouce dostane drobenka skvělou chuť)

Postup:
Všechny suroviny na těsto rozmixujeme ponorným mixérem a vlijeme do dortové formy. Nahoru nasypeme borůvky. Vršek posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních cca 50 minut.

Energetická hodnota 1 porce:
Energie - 540 Kj
Bílkoviny - 9 g
Sacharidy - 18 g
Tuky - 2 g

Pořád platí pravidlo, že při hubnutí, musím být v kalorickém deficitu. Takže je jedno, jak s danou energií budu během celého dne hospodařit. Zda si dám méně plnotučného výrobku nebo větší množství toho polotučného. Obě možnosti jsou správně.

Čtěte také

Ale pokud budu volit plnotučné výrobky po celý den, nemohou mi večer vyjít živiny ve správném poměru tak, aby to vedlo k redukci tuku.

Martina Jandová se výživou zabývá skoro celý život. Hlavním důvodem je fakt, že do svých 13 let byla obézní dítě. Ještě teď má v živé paměti, jak je pro takové dítě nelehké obstát neustálému tlaku okolí a posměšky si nebrat k srdci.

V 7. třídě s nadbytečnými kily zatočila a váha během krátké doby ukazovala o 20 kilogramů méně. Zde si na vlastní kůži zkusila, že překročit hranici, mezi zdravým hubnutím a anorexií, je velice jednoduché.

Výživová poradkyně Martina Jandová a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dalším impulzem bylo těhotenství a následný poporodní stav, kdy Martina přemýšlela, co se sebou udělá. Ponořila se do studia všech možných odborných publikací, knih, časopisů, internetu. Zajímalo ji vše, co se týkalo zdravého stravování.

A co se týká konkrétního nastavení jídelníčku, kolik by například průměrná žena měla přijmout energie a v jakém poměru živin?

To vše a ještě mnoho dalšího se dozvíte při poslechu radioporadny v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.