Omyly a mýty ve stravování dětí. Zdravé jídlo musí mít doslova na dosah ruky, radí Margit Slimáková

30. srpen 2018

Prázdniny skončily a začal nový školní rok. A začínáme dětem opět chystat svačiny. Specialistka na zdravý životní styl PharmDr. Margit Slimáková v naší radioporadně na téma: zpátky do školních lavic - výživa školních dětí. 

Naše děti. Hodně velké téma. Přes prázdniny je s jídlem rozmazlily babičky. O prázdninách se zkrátka hřeší. Co tedy teď udělat jako úkol číslo jedna?

„Začít zase znovu s dětmi doma vařit a dělat svačiny. Rozjet prostě domácí stravu. Máme ideální období. Začínáme sklízet, co se na zahradách a v sadech urodilo. Tak to začneme používat v kuchyni."

Připravujeme dětem svačinu (ilustrační foto)

Nepodceňujeme výživu školních dětí? Měla by být jiná, než nás dospěláků?

„Ne, tady vás možná překvapím. Ale podle některých trendů se dokonce už v kojenecké stravě začíná razit takzvané krmení do tlapky. Že těm dětem není zapotřebí připravovat žádnou speciální stravu, mixovat ji, krmit je. Ale děti se nechají, v sedmém měsíci už většinou sedí, a co si uchopí, tak si sní. Ale pozor, musí to být v rodině, kde se jedí základní potraviny a jídla z těchto potravin. A jestliže to dítě uchopí cokoliv z toho dobrého výběru, tak nemůže udělat chybu. Tedy ideální je, když se celá rodina stravuje super zdravě a děti potom jedí totéž, co všichni ostatní."

Pokud má dítě kvalitní snídani a oběd, potom nepotřebuje žádnou velkou svačinu. Spíš pohlídejme, aby se nedojídalo sladkostmi.
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravou výživu

Školní děti si ale přeci jen už samotné otevřou ledničku a obslouží se. Tedy základ je, aby tam tedy našly jen kvalitní potraviny.

Připravujeme dětem svačinu (ilustrační foto)

„To je přesně ono. Já říkám, že nejmenší děti obklopujeme jídlem a je velmi jednoduché je vychovávat zdravě. Ale u těch starších dětí nejlépe funguje to, aby v „dosahu paže" byla prostě kvalitní a zdravá strava."

„U dětí jsou důležité snídaně. U dospělých nejsou nezbytné. To je také takový omyl, který se traduje. Ale děti mají malou kapacitu žaludku a potřebují získat energii do toho dne. Doporučuji se zaměřit na kvalitní snídani. A vyhnout se přitom cukrům a různým slazeným cereáliím. Tedy snídaně ze skutečných potravin."

„Ideální je děti zapojit do přípravy svačiny. Dáme jim na výběr, který oříšek nebo sušené ovoce si dnes vezme. Pokud si dítě samo vybírá složení svačiny, určitě bude mít také zájem ji sníst. Ale jak říkám, nenuťme děti zbytečně do jídla," říká Margit Slimáková.

PharmDr. Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Celou radioporadnu s PharmDr. Margit Slimákovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související