Že nejíte dorty? Stejně se mějte na pozoru. Cukr se skrývá skoro všude a je návykový
Kolik cukru potřebuje naše tělo? A kolik ho konzumujeme? To, co většina z nás považuje za běžnou konzumaci cukru, je už vlastně nadměrné množství! PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové.
Podle Margit Slimákové by nám všem každopádně prospělo snížení množství cukrů. I když třeba nesladíme kávu nebo čaj, cukry jsou všude kolem nás. V obilovinách, hodně v luštěninách, v ovoci; určité množství najdeme i v mléčných výrobcích a v zelenině.
Přitom - potřeba jíst cukry je NULA!
Naše tělo je totiž schopné si cukry samo vytvářet procesem GLUKONEOGENEZE. Probíhá v játrech nebo v ledvinách. Cukry se vytváří z bílkovin nebo z tuků.
Zároveň je ale nemožné, aby náš příjem cukrů byl nula. Důležitá je proto alespoň regulace cukrů: Omezit slazení a doslazování nebo vynechat úplně; konzumovat potraviny v jejich původní přirozené podobě - například obiloviny - průmyslově nezpracované.
Bílá pšeničná mouka v našem těle působí, jako kdybychom chroupali kostky cukru!
Místo cukru med, umělé sladidlo nebo sirupy (javorový, datlový, agávový.) - je to správně?
Ne úplně. Z větší části totiž obsahují zase hlavně jednoduché cukry, i když tam jako přidaná hodnota může být malé množství minerálních látek nebo vlákniny. To z nich ale automaticky nedělá zdravou potravinu.
Nejefektivnějším řešením je SNÍŽIT množství sladké chuti, kterou vnímáme a potřebujeme! Cukr (často ještě v kombinaci s tukem) je nejnávykovější součást potravy!
Je cukr hlavním viníkem nadváhy a obezity? Podle Margit Slimákové ANO.
Cukr se velmi snadno přeměňuje na tuky. Cukr je obsažený ve všech vysoce průmyslově zpracovaných potravinách.
Jaké tedy vybírat pečivo? KVÁSKOVÉ
V průběhu kvašení dochází k lepšímu zpracování zrna a snižuje se množství antinutričních látek.
Ptali jste se: „Celý život jsem na sladké, když mám chuť, tak si dopřeji, ale problémy s nadváhou nemám. Možná to s těmi cukry nebude tak zlé. Je to dané geneticky?"
Margit Slimáková odpovídá: Částečně ano, výjimka potvrzuje pravidlo, ale je třeba i uvědomit, že řada onemocnění, jako například cukrovka nebo onemocnění srdce a cév, může vznikat v našem těle až desítky let a my za tu dobu nemusíme mít vůbec žádné problémy a nemusíme být ani obézní.
Proto je důležité přemýšlet o tom, co jíme, VČAS.
Celý rozhovor i vysvětlení, jak funguje nízkosacharidová dieta, si můžete poslechnout v našem audioarchívu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.