Vladimír Burjánek: Lidé

16. říjen 2022

Lidé jsou různé a jiné, říkal obvykle starý mládenec Jiříček, když v naší místní osvěžovně, která byla jeho druhým domovem, konzumoval páté pivo. Byla to jediná souvislá filozofická věta, kterou za celou každodenní pivní  směnu pronesl. 

Čtěte také

Když mu ovšem jazyk rozvázal opojný mok, to se už plůtek čárek na tácku znásobil, dokázal jen dát dohromady větu, ze které nebyl nikdo moudrý. Skládala se obvykle z dlouhé řady slov nemajících význam a oddělených od sebe jen dramatickými pauzami.

Já bych, ale víš, co ti budu, nedovedeš si to, nechme to tak, ono by šlo, nemá to cenu, uvidíme a tak dále. Adresát slov marně hledal podstatu. Jiříček pracoval ve městě ve fabrice u stroje, nikdy neabsentoval, ačkoliv býval jeho stav po hospodských túrách všelijaký, ale zodpovědnost měl v tomto směru úžasnou.

Rád a hezky kreslil a místním ochotníkům dokázal namalovat pěkné kulisy pro divadlo. Žil v malém domku se starou a nemocnou maminkou a starším bratrem, oba byli svobodní. Moc toho spolu nenamluvili.

Čtěte také

Jak měl Jiříček rád pivo, někdy se na něho zastavil hned ve městě při cestě z práce.

Jeho spolupracovník vyprávěl, jak šli jednou domů a u nádražního kiosku si Jirka koupil pivo. Když mu prodavač podal značně podměrečný kelímek s pivem, Jirka se osmělil a opatrně se zeptal, myslíte, že to dojde.

Obchodník mu pohotově odpověděl. Nedojde, víš, kdyby to mělo dojít, tak nevydělávám tady, ale makal bych u vás v továrně na lince!

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Stavebniny

    V 70. letech jsem, jako mnozí další ve vsi, přistavoval patro na náš domek. Okresní úřad mi s povolením dal i materiálový list, na který jsem měl nárok čerpat materiál.

  • Vladimír Burjánek: Pošta

    Už mě nikdy nepřekvapí zpráva, že Česká pošta zdražuje. Pravda, lidé posílají dopisy a pohledy stále méně, přeci jen internet dělá své. 

  • Vladimír Burjánek: Kácení

    Říká se, že správný muž se má postarat o potomstvo, postavit dům a zasadit strom. Bylo mi vždy smutno, když jsem poslední z úkolů, ten o stromech, musel dokončit úplně.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.