Vladimír Burjánek: Nakupování

13. únor 2022

Děti si hrají na všechno možné. Jejich obrazotvornost i nápaditost jsou mnohdy překvapující. Svými hrami se vlastně připravují na budoucí život a mnohdy logicky kopírují počínání i chování dospělých. Samozřejmě, že téma hry je spjaté s dobou, ve které dětství probíhá. 

Čtěte také

Už ani naše děti, dnešní padesátníci, neměli téma her takové, jako my. Kluci už si nehráli na Němce a partyzány, což bylo pro naši generaci nejčastější zábavou. Z našich her u nich vydržela jen ta na četníky a zloděje. Ovšem ani jedna hra dnešním dětem už nic neříká.

Jednou z neoblíbenějších dětských her je ta na prodávání a kupování. Určitě se změnil i sortiment toho, co dnešní děti nakupují i prodávají, ale základ zůstal.

Čtěte také

Dcerka našeho známého si nedávno také hrála na nakupování. Když nám její maminka vyprávěla, jak to probíhalo, bylo až neuvěřitelné, jak úzce byla nákupní hra svázána se současností.

Dívenka se nejdříve připravovala na cestu do prodejny. Ustrojila se, vzala tašku, ještě doma si dezinfikovala ruce a připravila roušku. Při vstupu do „jako prodejny“ použila opět dezinfekční zařízení obchodu a roušku si nasadila. Potom si dlouho vybírala zboží a u kasy - zaplatila elektronicky - hodinkami.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Voda

    Vodu si lidé vždycky chránili, ať byla ve studánkách, studních či jinde. Znesvětit jakýmkoliv způsobem obecní, jak se u nás říkalo pumpu, bylo neodpustitelné.

  • Vladimír Burjánek: Dobroty

    Moje babička byla výborná kuchařka. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

  • Vladimír Burjánek: Coviddoba

    Smutných příběhů bude mít asi čas viru, který prožíváme, víc, než těch humorných. Kresby na sociálních sítích, kde se terčem vtipu stal ministr zdravotnictví, baví mladé.