Vladimír Burjánek: Dobroty
Moje babička byla výborná kuchařka. Tohle přesvědčení jsem měl od dětství. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší.
Kuchařské umění dokázala babička Marie uplatnit ve všem. Na jí upravované zvěřině, koroptvích, bažantech či zajících na různé způsoby si pochutnávali hosté každoročních podzimních honů.
Čtěte také
Dokázala vařit z mála i pro početnější stolovníky a přitom to byla mnohdy surovinově i finančně nenáročná jídla.
Její plíčky na smetaně, dříve i časté jídlo v hospodách a restauracích, to byla třeba neuvěřitelná lahůdka. Dnes jsou to převážně na vesnicích posvícenské speciality, přiměřeně drahé.
Celý život vzpomínám na jednu babiččinu specialitu, kterou jsem od té doby nejedl. Říkala jí házenky. Na plátech plotny upekla na sucho z nastrouhaného bramborového těsta malé placičky, ty pak dala do hlubokého talíře, polila troškou rozpuštěného másla, posypala mákem a pocukrovala.
Nakonec zalila teplým mlékem. Úžasná dobrota. Ještě větší, nežli její královna jídla - svíčková.
Související
-
Vladimír Burjánek: Moudra
Když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky, opakoval mi mnohokrát tuhle lidovou moudrost můj chytrý strýček sedlák. A podle ní se také sám řídil. Kravka byla prioritou.
-
Vladimír Burjánek: Zázraky techniky
Naše sousedka se rozhodla vtrhnout po šedesátce do moderní doby se zázraky techniky. Minulé léto si pořídila dotykový mobil a zápolila s jeho nástrahami téměř tři měsíce.
-
Vladimír Burjánek: Nejsou lidi
Nějak se po tolika letech vrátil známý problém. Rekordní nezaměstnanost v době krizí vystřídá toužebně očekávaný růst ekonomiky a začne se dařit, nastává problém opačný.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.