Vladimír Burjánek: Dobroty

1. listopad 2020

Moje babička byla výborná kuchařka. Tohle přesvědčení jsem měl od dětství. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

Kuchařské umění dokázala babička Marie uplatnit ve všem. Na jí upravované zvěřině, koroptvích, bažantech či zajících na různé způsoby si pochutnávali hosté každoročních podzimních honů.

Čtěte také

Dokázala vařit z mála i pro početnější stolovníky a přitom to byla mnohdy surovinově i finančně nenáročná jídla.

Její plíčky na smetaně, dříve i časté jídlo v hospodách a restauracích, to byla třeba neuvěřitelná lahůdka. Dnes jsou to převážně na vesnicích posvícenské speciality, přiměřeně drahé.

Celý život vzpomínám na jednu babiččinu specialitu, kterou jsem od té doby nejedl. Říkala jí házenky. Na plátech plotny upekla na sucho z nastrouhaného bramborového těsta malé placičky, ty pak dala do hlubokého talíře, polila troškou rozpuštěného másla, posypala mákem a pocukrovala.

Nakonec zalila teplým mlékem. Úžasná dobrota. Ještě větší, nežli její královna jídla - svíčková.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.