Vladimír Burjánek: Zázraky techniky

15. červenec 2018

Naše sousedka se rozhodla vtrhnout po šedesátce do moderní doby se zázraky techniky. Minulé léto si pořídila dotykový mobil a zápolila s jeho nástrahami téměř tři měsíce. 

Pod pergolou, kousek od našeho sezení sakrovala, šílela i mírně vítězila v postupných krocích, od pouhého zapnutí aparátu až k přeposlání čísla své snachy. Několikrát byl v ohrožení i její manžel, když jí nedovedl poradit, protože ten podle návodu nesloží ani „kindrvejce".

Mnohokrát mi její počínání připomnělo můj vojenský čas u spojařů, kde jsme měli heslo, vidím tě, ale neslyším. Na podzim a v dlouhých zimních večerech se sousedka zdokonalila natolik, že pro letošní léto si pořídila notebook.

sociální sítě

Od jejich pergoly se nyní ozývá časté klení, vítězný křik i klokotavý smích, když se adeptce počítačového učení podaří některá z operací, ke kterým se dostává zásadně systémem pokus, omyl. Často ani prvá fáze nalezení nějak nezůstane v paměti „ajťáka začátečníka".

Udělala dobrou věc, když svého netechnického manžela předem poučila, co si pořídila. Mohla by také totiž dopadnout jako onen muž, který si koupil drahý a vymlsaný notebook, večer ho odložil vedle postele a když ho tchýně ráno šla budit, viděla váhu a stoupla si na ni. Tchýně váží 25 tisíc korun, říkal pak všem smutně mladík.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.