Vladimír Burjánek: Nejsou lidi

17. červen 2018

Nějak se po tolika letech vrátil známý problém. Když rekordní nezaměstnanost v době krizí vystřídá toužebně očekávaný růst ekonomiky a začne se dařit, nastává problém opačný. Najednou nejsou lidi. 

Zkuste nahlédnout do novin i jiných informačních tiskovin a zjistíte podle množství inzerátů, jak úpěnlivě shánějí firmy, podniky a různé instituce nové zaměstnance. Dočetl jsem se, že veliká poptávka je mimo jiné po prodavačích a kuchařích. Bude určitě víc důvodů, proč právě tahle dvě povolání na trhu práce scházejí.

Jednou z příčin je možná finanční ohodnocení, proto v supermarketech začali přidávat prodavačům a lákat nové zájemce, většinou nevyučené. Škoda je, že třeba vyučených kuchařů, kteří své povolání nedělají, je hodně. Z rodiny mohu posloužit zkušeností, která je třeba možná jedním z důvodů nedostatku mistrů kuchařského cechu.

kladivo nářadí dílna

Jistě, každý nemůže být dokonce televizní tváří jako Pohlreich nebo Sapík. Už proto, že kvalita školní přípravy, hlavně praktické výuky, je všelijaká. Náš vnuk má sice výuční list kuchaře, ale na praxi v pohostinství se naučil hlavně krájet cibuli, mýt velké hrnce a čistit digestoř. Ani praktiky v odměňování kuchařů i číšníků nejsou zrovna průzračné.

Možná proto dělají mnozí vyučení chlapci raději ve fabrice na tři směny než v kuchyni.

Spustit audio