Vladimír Burjánek: Krmivo

17. červenec 2022

Aby měl rybář úspěch a něco chytil, zkouší mnohdy divy světa, co dát jako návnadu a co do krmítka, aby to ryby přilákalo. Dnes je hej, když navštívíte rybářský krámek, můžete si za příslušný peníz vybrat možné i nemožné. Stojí to pochopitelně přiměřeně. Pořídíte bez práce i žížaly. Ty jsme vždycky sbírali po dešti a ty největší, rousnice hlavně s baterkou večer. 

Čtěte také

Každý rybář má své postupy a vlastní vyzkoušené výrobky, kterými klame obyvatele rybí říše. Doby, kdy jsme z mléka, krupice, trošky másla a vanilkového cukru kuchtili těsto, jsou už pryč. Pokud nespoléháte na vlastní um, koupíte v krámku všechno hotové, jen dojít k vodě a začít chytat.

Jako rybář si dělám návnadu do krmítka sám. Koupím granule pro slepice, což mi poradil můj soused, zkušený lovec a rybářská legenda. Namočím granule, zahustím pšeničným šrotem, přidám vanilkovou ingredienci a hotovo.

Čtěte také

Před začátkem letošní sezóny jsem zjistil, že nemám granule. Vždycky jsem kupoval tak tři až čtyři kilové balíčky v chovatelských potřebách.

Šel jsem tedy do krámu a ejhle - granule nejsou. Nepořídil jsem ani v druhém obchodě u nás, víc jich není. Vysvětlení proč nemají, bylo překvapující. Dodavatel jim je nabízí jen v patnáctikilovém balení a oni už je přeci nebudou rozvažovat, to je strašná práce. Tak granule nevedou. I takovou tvář má dnešní obchodování.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Čeština

    K prvním krokům v roce, který ještě voní novotou a možná i nese stopy silvestrovského veselí, nepatří filozofování. Tak vás možná potěší hold vtipnosti českého jazyka.

  • Vladimír Burjánek: Myš

    Zavírejte domovní dveře, na podzim se myši stěhují do baráku, nabádal nás pokaždé dědeček a svůj požadavek i kontroloval. Připomněl jsem si jeho slova o letošním podzimu. 

  • Vladimír Burjánek: Křest

    Nedávno jsme pokřtili moji druhou knížku. Má název Co dala i vzala Jizera aneb Paleta laskavých přepeřských obrázků a vydal ji můj kamarád.