Vladimír Burjánek: Myš

5. prosinec 2021

Zavírejte domovní dveře, na podzim se myši stěhují do baráku, nabádal nás pokaždé dědeček a svůj požadavek i kontroloval. Připomněl jsem si jeho slova o letošním podzimu, kdy dcera, bydlící v přízemí domku, spatřila v kuchyni běžet pořádnou myš. Tím okamžikem začal lov. 

Čtěte také

Nutno je ovšem podotknout, že v baráku jsou celkem čtyři kočky. Zdálo by se, že problém bude záhy vyřešen. Plemeno „britek" ovšem není zřejmě vhodné k lovu.

Těměř dvacetiletá kočičí matka Letynka vůbec nevěděla, že nějaká myš existuje. Její syn Tygr se lekl a utekl zbaběle z kuchyně a jeho sestra Lilina si chtěla s myší hrát. Tudy tedy cesta nevedla. Jediným skutečným lovcem v domě je nahoře u nás bydlící někdejší bezdomovkyně Míca, která se ovšem zase bojí tria doleních koček a pustit ji mezi ně, nešlo.

Čtěte také

Vnuci navrhli použít pastičky, ale žádná nástraha na nich myš nezlákala. Z díry v podlaze se drzý tvor přestěhoval pod kuchyňskou linku, kočkám žrala jejich granule a občas se prohnala místností. Dcera byla v mžiku na židli a chod domácnosti i vaření ochromené.

Ke slovu se dostala další možnost - hubící prostředky prý osvědčené nástražné kapsičky. Jejich kvalita se projevila záhy a polootrávená myš byla lapena. Od té doby se dědečkova slova o zavírání domovních dveří na podzim dodržují.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Poklady

    Každá rodina má své poklady, které se často dědí z pokolení na pokolení. Nemusí to být vždycky jen zlaté mince, sbírky známek či luxusní porcelán. Někdy to jsou maličkosti.

  • Vladimír Burjánek: Dobroty

    Moje babička byla výborná kuchařka. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

  • Vladimír Burjánek: Divadlo

    Ani čerstvý vzduch Raisova Větrova nepomohl milovníkům divadla ve Vysokém nad Jizerou ve zhoršené covid situaci uskutečnit letošní Krakonošův divadelní podzim.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.