Vladimír Burjánek: Šikovnost

15. srpen 2021

Nejsem technický talent. V mládí jsem sice od otce  pochytil základní dovednosti, jak držet kladívko, pilku, jak naměřit správnou délku a zašroubovat matičku. Ovšem na velké opravy a úpravy to není nic moc. Hlavně spravit různé přístroje, mi dělá problém. Rozebrat něco, to ještě ano, ale dát to zpátky na to správné místo a ve správném pořadí, to je nad mé síly. 

Věkem přišla sice i větší schopnost, že si troufnu vyměnit vypínač i vyměnit olej u motorky. Složitější věci však nechávám odborníkům. Jedním z nich je můj soused Míra, který umí opravit všechno - od magnetofonu přes sekačku až po automobil.

Čtěte také

Závidím mu pokaždé jeho dokonalost, když něco sestavuje a ví okamžitě, kam to či ono patří.

Rozbila se mi sekačka, zrovna když šikovný soused Míra nebyl doma. Přetrhla se startovací šňůra. I pustil jsem se do opravy sám Dojel koupit novou šňůru, rozmontoval část sekačky, natočil novou šňůru a zadělal. Problém byl, že byla delší a značný kus jí visel u držadla.

Nastartoval jsem stroj a sekal. Najednou pink - všechno se namotalo na sekací nůž a znovu přetrhlo. Další opravu jsem už nechal na sousedovi - a byla dokonalá. Protože není nad odborníky.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Dětské úvahy

    Pečlivě jsme si roky zaznamenávali řeči našich dětí i vnuků. Při rodinných sezeních jsou pak slova, pronesená dnes už dospělými osobami zdrojem pobavení. 

  • Vladimír Burjánek: Rozhlas

    Jsem rozhlasový člověk. Od dětství, kdy blikalo zelené magické oko přijímače nad postelí u babičky v kuchyni a my s dědou hltali Mašlonkův hlas při hokejových kláních.

  • Vladimír Burjánek: Změny

    Všechno se kolem mění. Příroda, zvyky, vzdělání, práce, svět kolem nás a bylo by  přeci nesmyslné, aby se neměnili lidé. My jsme přišli ze školy a vraceli se z donucení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.