Vladimír Burjánek: Divadlo

1. listopad 2020

Ani čerstvý vzduch Raisova Větrova nepomohl milovníkům divadla ve Vysokém nad Jizerou ve zhoršené covid situaci uskutečnit letošní Krakonošův divadelní podzim. Na něm se divákům představují pokaždé nejlepší amatérští ochotníci a jejich inscenace. 

Vyhledávaný svátek divadla zažil za dobu svého konání mnohé, ale den před zahájením stopnutí celé náročně připravované akce rozesmutnilo všechny. Poznal jsem úžasnou atmosféru ve Vysokém nejednou a vedle divadelních zážitků i takové, které by nenapsal i sebelepší autor.

Čtěte také

Šli jsme tehdy po příjezdu ve městě na kávu a zaujal nás v restauraci rozveselený popíjející stařík. Když jsme odpoledne usedli v sále do prvé řady, zůstala v ní ještě dvě volná místa. Zhasla světla, před oponu vystoupila členka divadla, aby přivítala diváky. V té chvíli vstoupil do sálu opozdilec s manželkou.

Byl to onen muž z restaurace, zjevně poznamenaný dalším stupněm konzumace alkoholu. Paní před oponou počkala, až si sedli na volná místa před ní. Stařík snesl atmosféru sálu jen chvíli. Veškerá konzumace se v něm rychle vzbouřila a marně mu paní zacpávala ústa kapesníkem. Odstrčil jí ruku a rychle se všeho nežádoucího zbavil. Několika nejblíže sedícím divákům se udělalo nevolno, manželka dědu chytla a vyvedla ho pryč.

Inu, pán neznal moudro, které říkají Vysočáci. Není umění vykropit se večer, ale začít ráno a celej den si v tom pěkně pošámat.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Telefon

    Dnešní mladí majitelé chytrých telefonů si jen těžko mohou představit dobu našeho dětství, kdy ve vsi byly třeba jen dva telefony. Byly to takové místní tiskové kanceláře.

  • Vladimír Burjánek: Překvapení

    Na zastávce dálkového autobusového spoje narůstala fronta příchozích, kteří se poslušně řadili za sebou. Pak se objevila uspěchaná madam se třemi velkými taškami.

  • Vladimír Burjánek: Sliby, chyby

    Vyvolávači na poutích slibující hory doly, byli  neviňátka proti těm současným. Nemluvím teď o reklamních nesmyslech na zaručený růst vlasů či zhubnutí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.