Vladimír Burjánek: Chlebíčky

25. listopad 2012

Člověku se někdy dostane uznání zcela nečekaného. Herci Václavu Knopovi, nezapomenutelnému učitelovi tělocviku a panu domácímu ze seriálu Hospoda, který je krajan a znám ho od mládí, se takové pocty dostalo.

V té době už byl členem činohry Národního divadla. Vyprávěl o tom nedávno na jedné besedě právě ve svém rodném kraji. Svého času ho kamarád získal pro myšlenku natočit nádražní hlášení pro České dráhy. Tak, aby místo drmolení slečinek slyšeli cestující dobře podanou informaci v nádražních halách, jejichž akustika nebývá srovnatelná s koncertní síní či chrámem. Od té doby můžete slyšet právě Václava Knopa v hlášeních pro cestující na všemožných nádražích od Prahy až po Aš. A na jednom z nich se právě přihodilo, že na dveře kanceláře pana výpravčího zaklepal stařík, v ruce držel balíček a když se překvapený drážní zaměstnanec zeptal, co si přeje, vysvětlil důvod svého příchodu. Tady nesu dva chlebíčky a dejte je, prosím, tomu pánovi, co mi z ampliónu poradil, kdy, v kolik a odkud mám pokračovat vlakem dál. Je to poprvé, co jsem drážnímu hlášení rozumněl. Chlebíčky nádražáci snědli, ale o té příhodě dali Václavovi vědět a on ji rád a s hrdostí vypráví.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.