Vladimír Burjánek: Háčkaři

14. březen 2021

Při nedávné oblevě se u nás zvedla hladina Jizery. To je pokaždé signál pro místní, aby se šli podívat na most, co dělá voda. Když jsem tam přišel, stál opřený o zábradlí téměř osmdesátiletý kamarád Mirek. Kde máš háček? Ptám se ho a vidím jeho zasněný pohled, sledující plovoucí dřeva po proudu. 

Čtěte také

Patřil totiž mezi malou skupinku „háčkařů“, převážně chlapů z místního poloostrova Závodí, kteří provozovsali unikátní atrakci, na kterou se jezdili dívat lidé ze širokého okolí.

Pokaždé, když přišla velká voda, nastoupili na most stejní chlapi, vybavení dlohými dřevěnými bidly, na jejichž konci byl háček a hlavně špička, bodlo. Jen soused Lexa Vlček měl novinku, dlouhou duralovou rukověť své lovné zbraně.

Muži se rozestoupili po celé délce mostu a začal lov. Prkýnek, trámků, kuláčů, fošen, pařízků i celých stromů. 

Čtěte také

Ostřížím zrakem každý sledoval proud, namířil bodlo a zasekl do plovoucího dřeva. Malé kousky vytahovaly na most, větší ke břehu.

Soutěžili mezi sebou, kdo bude úspěšnější. Každý měl svoji hromadu dřeva a dalčí členové rodin i odváželi ulovené palivo na kárkách a vozejcích domů.

Ojedinělý koncert dokonale organizovaný. Na tuhle atrakci si brali háčkaři i dovolenou, kdepak do práce, když šlo dřevo. Dnes už je o povodních most prázdný, háčkaři vymřeli a zestárli a jejich háčkařské umění žije už jen ve vzpomínkách vesnice.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Drbny

    Jsou skutečnosti, jevy a pravdy, které nezmění žádný vývoj , doba či modernizace. Jedním z těchto úkazů jsou vesnické drbny. Vzpomínám si, jak naše babička často va...

  • Vladimír Burjánek: Móda

    Móda nás svým způsobem ovládá a ty, kteří jí podléhají činí často nesvobodné a závislé na jejích trendech. Potkal jsem zrovna minulý týden paní v apartním kloboučku.

  • Vladimír Burjánek: Pomlázka

    Zítra ráno vyrazíme s naším nejmenším, tříletým vnoučkem na pomlázku. Připomenu si opět tu nádheru, kdy jsem jako malý kluk nemohl dospat a s košíkem a čerstvě upl...

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.