Vladimír Burjánek: Móda

14. duben 2013

Móda nás svým způsobem ovládá a ty, kteří jí podléhají činí často nesvobodné a závislé na jejích trendech. Potkal jsem zrovna minulý týden paní v apartním kloboučku.

Zrovna takovém, v jakém je na fotografii z konce třicátých let moje maminka a které jsme se pokaždé, když jsme prohlíželi rodinné album, smáli s poznámkami: Co to máš na hlavě za hučku? V určitých obměnách se nám móda a styl vrací, v podobě poplatné právě běžící době. Ovšem pozor, móda, popoháněná pokrokem, to zdaleka nejsou jen šaty, boty, nábytek nebo auta. Móda jsou účesy, to jak vypadají domy, hudební nástroje, nádobí i silnice. Kdo chce být in užívá homeopatika, má na střeše solární systém, televizi s HD rozlišením, bílé plomby, několik platebních karet, děti na soukromé škole a značkové trenýrky. Móda hýbe i našim slovníkem. Už neslyšíte - to musíš udělat, zvládnout, ale to dáš. Koukám jak z jara, když mi sportovní komentátor z bedny líčí, jak Tomáš Rosický už expeduje míč k brance soupeře, nebo co všechno má ve svém portfóliu brankář Petr Čech. Už nemluvíme, jak nám jazyk narostl. Často zní všem srozumitelná maďarština.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.