Vladimír Burjánek: Pomlázka

31. březen 2013

Zítra ráno vyrazíme s naším nejmenším, tříletým vnoučkem na pomlázku. Připomenu si opět tu nádheru, kdy jsem jako malý kluk nemohl dospat a s košíkem a čerstvě upletenou pomlázkou u postele se budil, díval se na nezbytné rekvizity velikonoc a časně ráno pak vstával a burcoval dům, že už je čas.

Velikonoce k nám dříve přicházely nějak klidně a samozřejmě, po třech králích, proutcích větévek „kočiček" ve vázách a maškarních průvodech v únoru to byla další událost, která hlásila blízkou přítomnost jara. Jednou v zimním hávu, jindy v téměř letní náladě, jak jim to určil církevní zákon. Ty letošní budou pro věřící navíc významné, protože se setkávají s příchodem nového papeže. K velikonocům dětí patří pomlázky s mašlemi, košíčky plné vajíček pravých i čokoládových, zpívání, pobíhání, v místech, kde dbají na tradici kroje, polévání vodou a dnes, bohužel, i zmožení mladí koledníci, ploužící se pomlázkovým odpolednem. Pro lidi obecně jsou však velikonoce zabaleny do názvu svátky jara. Letos přicházejí brzy, tak buďme rádi, že už zaklepaly na dveře, i když možná ještě v dubnu budeme občas za kamny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.