Vladimír Burjánek: Vědomosti

2. únor 2014

Člověk se učí celý život. Od rodičů, lidí kolem, ve škole, ve společnosti v prostředí, kde žije. Nikdo nemůže tvrdit, že už poznal všechno. Možná ano, poznal ovšem to, co chtěl, ale ne to, co se mohl dozvědět. Jestliže pro generaci dnešních sedmdesátníků a starších byly v dětství zdrojem základního poučení knihy, noviny rozhlas a další média, současná mládež má obrovskou možnost čerpat své poznání z dalších zázračných pramenů, ke kterým patří třeba internet.

Otevřenost s jakou předkládají mladí lidé své osobní problémy třeba na facebooku, jdou s vlastním srdcem, pocity i zážitky na trh, jsou někdy přímo zarážející. Při svém používání internetu mám pokaždé radost, když dostanu příspěvek, který mě pobaví a nebo i poučí. Zrovna jeden jsem objevil v tomto týdnu. Prozradím vám z něho alespoń něco a možná uvítáte informaci, kterou jste ještě neslyšeli, nebo zapomněli. Tak víte, že slon je jediné zvíře, které prý nedokáže skákat. Nejsilnější sval v našem těle je jazyk. Lední medvědi prý neslyší a když už jsme o té fauny, motýli prý mají smysl chuti v nohou a ústřice má oči větší než mozek. Kachní kvákání nezpůsobuje ozvěnu a nikdo neví proč. Pokud jde o nás, tak zkuste kýchat s otevřenýma očima, nejde to. Praváci údajně žijí o devět let déle než leváci. Tak jsme se mírně poučili. Už Jan Werich říkal, že kdo ví, je vyhnán z ráje blbosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.