Vladimír Burjánek: Křest

21. listopad 2021

Nedávno jsme pokřtili moji druhou knížku. Má název Co dala i vzala Jizera aneb Paleta laskavých přepeřských obrázků a vydal ji můj kamarád. Kvůli kovidu byl křest poněkud opožděný. 

Od narození bydlím v domku na vesnici a pod okny mi teče řeka. Jak člověku přibývají roky, nějak se v něm projevuje čím dál silněji rodáctví. Je to podle mého úvazek na celý život, který získáváme nepozorovaně, léty košatí a roste jako dobrý strom.

Čtěte také

Když jsem se vrátil na důchod domů, slíbil jsem si, že bych měl rodišti nějak vzdát hold. Protože to nejlépe umím psaním, napsal jsem povídání o lidech, místech, zvláštnostech i událostech vesnice. Na 200 stránkách zážitky mé generace z padesátých a šedesátých let.

Text je doplněný i dobovými fotografiemi. Ze vzpomínek jsem vybral celou tu škálu událostí, postav, figur a figurek. Bylo příjemné, když jsem se v tisku dočetl, že vznikla knížka, která prý zcela naplňuje představu o plnohodnotné sounáležitosti s místem, ze kterého pocházejí ti, kteří k němu mají poctivý vztah.

Křest knihy Co dala i vzala Jizera

Potom jsem potkal u hřbitova Vaška Donáta, který mi hlásil, že knihu přečetl jedním dechem. Když jsem šel na ryby, volaly Dana s Milčou, že se jim to líbilo. Ruda Kolomazník mi zase prozradil, že prý brečel už při úvodu. Jindra Lhoták z Hradce, také rodák, mi napsal, že už to četl třikrát.

Tak to jsou mé nejlepší honoráře. A jsem rád, že knížka těší ty, kterým byla určena.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Počítače

    Naše děti a vnoučata u počítačů streamují, tweetují, chatují, laikují. Pro ně to jsou běžná slova, u kterých si ani neuvědomují, že nenápadně opouštějí rodný jazyk.

  • Vladimír Burjánek: Plakátovací plochy

    Možná se rádi jako já zastavíte při cestě městem u plakátovacích ploch. Oznamují a inspirují nás, kam můžeme jít, co pěkného vidět, kam si jít zatančit nebo se pobavit.

  • Vladimír Burjánek: Lepší šmejdi

    Je to už dlouho, co byla první vlna šmejdů okrádajících lidi. Zvaní na zájezdy spojené s předváděčkami všeho možného - od kuchyňského nádobí až po zakoupení domů u moře.