Vladimír Burjánek: Plakátovací plochy

25. duben 2021

Možná se rádi jako já zastavíte při cestě městem u plakátovacích ploch. Oznamují a inspirují nás, kam můžeme jít, co pěkného vidět, kam si jít zatančit, pobavit se i poučit. Jak smutné jsou tyto informační plochy v covidové době. Oznámení a plakáty se starými datumy, většinou ještě z loňského roku. 

Šel jsem v době lockdownu u nás městem a najednou mi do očí padlo několik plakátů příjemně zbarvených. Ještě větším potěšením byl pro mě obsah. Na každém plakátu báseň. Ortenova, Seifertova, Nezvalova, Holubova a dalších klasiků i méně známých autorů.

Čtěte také

Nevím, koho na kulturním středisku města napadlo, prosvětlit mizernou dobu karantény právě poezií. Najednou se mi nezdály plakátovací plochy už tak bezútěšné a vzpomněl jsem si na našeho výborného češtináře z gymnázia. Když se nám v hodinách literatury snažil přiblížit i poezii, neměli všichni studenti pochopení.

Pro někoho je holt největší poezií kousek uzeného. Jak vtipně glosoval kantor vztah některých lidí k dílům básníků A tak možná budou pro řadu lidí plakáty s krásnými texty básní zbytečností. Já jsem je však ocenil jako ušlechtilý čin a věřím, že nebudu bílou vránou.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Telefon

    Dnešní mladí majitelé chytrých telefonů si jen těžko mohou představit dobu našeho dětství, kdy ve vsi byly třeba jen dva telefony. Byly to takové místní tiskové kanceláře.

  • Vladimír Burjánek: Překvapení

    Na zastávce dálkového autobusového spoje narůstala fronta příchozích, kteří se poslušně řadili za sebou. Pak se objevila uspěchaná madam se třemi velkými taškami.

  • Vladimír Burjánek: Matematika

    Pokaždé, když nastane zlom v našem školství v otázce povinné maturity z matematiky - a že jich už od mé zkoušky dospělosti bylo - lituji humanitně orientované studenty.