Vladimír Burjánek: Lepší šmejdi

11. duben 2021

Je to už dlouho, co byla první veliká vlna šmejdů okrádajících lidi. Zvaní na zájezdy spojené s předváděčkami všeho možného - od kuchyňského nádobí, elektroniky až po zakoupení domů u moře. Malé občerstvení pro přítomné, losování cen a hlavně přesvědčovací kumšty k odlehčení finančních možností některých důvěřivců. 

Znám příklad, kdy jedna známá má doma hromadu krámů za padesát tisíc, včetně několika plyšových medvídků. I jeden dobrý film o šmejdech pomohl potom k jejich eliminaci. Nikoliv trvalé, přesunuli se na internet, telefonické pokoušení lidí a vymýšleli další všemožná kouzla, jak se lehko uživit s naivní důvěrou hlavně seniorů.

Čtěte také

Jak jsem nedávno zjistil, současní šmejdi pracují pod pláštíkem serióznosti a své postupy mají okované. Nabídka na internetu hlásá, že byste mohli vidět něco lepšího v televizi, za jednu korunu měsíčně bez závazků. Zaplatíte kartou korunu a libujete si, jak výhodný obchod se vám povedl. Jen do té chvíle, než se podívate na účet.

Protože jste si špatně, nebo vůbec nepřečetli obchodní podmínky, berou si mazaní provozovatelé sami z vaší karty každý měsíc sto korun i pár dní po tom, co vás nalákali na korunu. Než na to přijdete a smlouvu jim rychle zrušíte. Pod pláštěm serióznosti jste naletěli obyčejným šmejdům. Bohužel neprůstřelným.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Tělesné tresty

    Naše generace zažila nejen doma, ale i ve škole tělesné tresty. Na základní škole se ukazovátko paní učitelky změnilo v rákosku, když se stala situace nezvladatelnou.

  • Vladimír Burjánek: Obchodníci

    Můj dědeček i otec byli obchodníky každým coulem. Tohle umění jsem ani po jednom z nich nezdědil. Pamatuji si jen, co oba říkali - každý kousek má svého kupce.

  • Vladimír Burjánek: Nákupy

    Šmejdi prý mají další taktiku. Přes internet nabízejí zboží se značnými slevami. Míří do seniorských řad a prý jim to dost vychází. Ono ale nemusí jít vždy jen o šmejdy.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.