Vladimír Burjánek: Jarní úklid

7. duben 2024

Je to každoročně se opakující rituál.  Když dubnové slunce definitivně přemůže zimu a odkvetou sněženky, bledule, v příznivějších podmínkách i další květy, je čas, připravit se. Protože v poslední době přechází téměř plynule zima v léto, nesmí se propásnout čas, kdy je třeba uklidit vnitřky, protože potom už začne práce kolem domu venku a není možné se zdržovat uvnitř.

Mám léty zažitý postup. Nejdříve uklidím garáž, potom přejdu na místnost, kde je zahradní i další nářadí od hrábí až po motyky. Pak postoupím do velkého skladiště kol, dřevěných desek, grilu a zazimovaného letního nábytku.

Čtěte také

Na konec nechávám keramickou pracovnu ženy, kde je i sídlo kocoura bezdomovce, kterého už léta krmíme. Společným jmenovatelem pro všechny prostory je to, že přerovnávám, čistím, metu, upevňuji i třídím. V důsledku přemísťování nenajdu po generální jarní čistce dlouho spoustu věcí.

Za rok si zvyknu, kde co leží a příštím rokem se to opakuje a hledám znovu. Takové perpetuum móbile způsobené každoročním úsilím o pořádek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.