Dagmar Ruščáková: To nejsem já

13. duben 2024

Jaro u mě s sebou nese touhu po změnách. Člověk se konečně vybalí z vrstev zimního oblečení. Příroda se ze dne na den mění, nabídne čerstvé barvy a vůně. Proč bych měla být pořád stejná? Nejjednodušší způsob osobní změny nabízí nové oblečení. Nejtěžší pak změna myšlení. K lepšímu, samozřejmě. Někde uprostřed se nachází sezónní změna barvy vlasů a obměna obvykle používaných šperků.

Čtěte také

S jarem ožívám, takže se vrhnu do změn ve všech zmíněných kategoriích. Nové tričko potěší. Snahu o pozitivní myšlení mírně podpoří slunečné dny. Na jaře obvykle dělají život jasnější a v některých ohledech i snazší. Třeba psi nejsou zdaleka tak špinaví, jako v zimě!

Touha změnit barvu vlasů mě přepadá nejdřív na jaře, kdy chci změnu. Potom později na podzim, kdy dodávám vlasům ohnivější tóny ve snaze bojovat s tmou a z ní plynoucí depresí. Můj muž si už na tyto barevné výkyvy zvykl a reaguje jen na pokusy s extrémnějším výsledkem.

Vedena touhou po změně jsem se letos po velmi dlouhé době podívala na šperky, které jsem zdědila po babičce a mamince. Otevřela jsem malou šperkovnici a srdce se mi sevřelo návalem vzpomínek. Tentokrát jsem se ale odhodlala si některé z nich zkusit. Babiččin přívěšek a náramek, maminčiny prstýnky a náušnice.

Čtěte také

A víte co? Zjistila jsem, že nic z toho nosit nemůžu. Prostě nejsou pro mě. Barvy, tvary. Vlastně jsou v tom i ty vzpomínky. Milovala jsem je obě. Vím, že se jim nějakým způsobem podobám. Jenže já už jsem velmi dlouho já. V mnohém úplně jiná než ony.

Napadlo mě, jaké mám štěstí, že mohu pevně patřit do rodiny, ale přitom si zachoval svoji osobnost. Že jsem mohla jít za svými sny a cíli, ať už si o nich ostatní členové rodiny mysleli cokoliv. Však sami jistě víte, že to není samozřejmé.

Šperky jsem pečlivě uložila, vděčná za to, že je mám. Ale jen jako vzpomínku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.