Dagmar Ruščáková: Sladké vzpomínky

16. září 2023

Koukám na půl kyblíku natrhaných švestek a přemýšlím, co s nimi. Švestkové knedlíky? Proč ne, tvaroh mám. Rýžový nákyp? Tam jsou lepší švestky sušené. Kompot? Tady se mi najednou myšlenky zaseknou. Kdy já jsem vlastně naposledy jedla kompot? 

Čtěte také

Přitom vůně čerstvě vařeného jablečného kompotu se skořicí a citronem mi patřila k začátku září stejně samozřejmě, jako třpytivé stálemodré dny, chladné večery, rozkvetlý vřes a rostoucí houby. Vždy byl čerstvě vařený, ať už jsme ho za chladných a nevlídných dnů jedli ještě teplý, nebo ledově studený, pokud bylo venku hezky.

Když jsem byla malá, patřily kompoty během roku k nedělnímu obědu stejně neodvolatelně, jako v létě saláty. Dobře si pamatuju, jak jsem nesnášela ten třešňový - ne, že by špatně chutnal, ale ty pecky! Další stálicí byl kompot švestkový. U nás se dělal voňavý, jemně kořeněný, hustý až ke konzistenci rosolu. Ten byl ale vždy ze zavařovací sklenice, čerstvý se nedělal.

Myšlenky mi na okamžik uklouznou stanou. Byl to tehdy úplně jiný svět, když nikdo nepřemýšlel nad sacharidy! V naší rodině se například běžně dělaly teplé večeře, často sladké. Už proto, že maso shánělo těžko a chleba se jedl už ke snídaním a svačinám.

Čtěte také

Nakonec moje maminka uměla udělat žemlovku či rýžový nákyp tak lahodné, že jsme si na hrůzu školních jídelen ani nevzpomněli. A těch nejrůznějších ovocných knedlíků, co se u nás snědlo!

Dnes mi chtíc nechtíc všechna tahle jídla vyskakují v hlavě obklopena vykřičníky. Toho cukru! Bílá mouka! A ještě to jíst večer! Jak jsme mohli? Inu, mohli… stejně jako spousta lidí v našem okolí.

Tak co s těmi švestkami? A jablka také padají! Myslím, že nakonec spojím příjemné s užitečným. Udělám ty knedlíky, a v neděli budu k obědu servírovat čerstvý jablečný kompot. Zároveň si však radši prodloužím psí procházky. Abych kompenzovala všechny ty sacharidy! Ostatně Ari s Rexem si určitě stěžovat nebudou.

Spustit audio

Související