Vladimír Burjánek: Most pro jednoho

18. květen 2024

Až někdy pojedete po dálnici z Liberce na Turnov, budete kousek před Hodkovicemi podjíždět most. Říká se mu most pro jednoho a jeho příběh je velmi zajímavý. Patří do kategorie kuriozit, které se odehrály kolem stavby dálnic, kdy kvůli neústupnosti majitelů pozemků či nemovitostí se zdržela, nebo prodražila, či výjimečně zhatila celá akce.

Konečně i Hradecko má svoji zkušenost s dokončováním dálnice do Prahy. Podrobnosti kolem mostu mi vyprávěl jeden ze zasvěcených lidí, který byl u toho, když se v tehdejší době stavěla dálnice.

Čtěte také

V sousedství silnice na Liberec vede někde železniční trať. Před Hodkovicemi stojí u ní už spoustu let drážní domek, který právě před stavbou dálnice koupil nějaký člověk. V předstihu k němu přišli stavitelé silnice. Museli zajistit dopravní dostupnost, tak majiteli navrhli, aby domek prodal. Chtěli předejít problémům a objekt vykoupit.

Neprodám, řekl jim prý majitel. To už mu nabídli tři milióny, potom víc a cena stoupala, čím větší tlak na bezproblémové pokračování dálnice byl. Údajně se cena vyšplhala až k dvojcifernému číslu. Majitel nepovolil, a proto museli stavaři postavit nad dálnicí most nový. Od té doby se mu říká most pro jednoho.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Daň vymoženostem

    Vedle příjemných chvil a zážitků se člověk ve svém životě musí vyrovnávat i s opakem. Nepříjemnostmi a situacemi, které nám nedělají radost, ba co víc, přímo obtěžují.

  • Vladimír Burjánek: Poznání

    Člověk se učí celý život. Základ svých vědomostí získá v rodině, potom ve škole a když nastoupí další učitel - život, máme určitý čas k tomu, abychom  vědění rozhojnili.

  • Vladimír Burjánek: Sliby chyby

    Když naše babička nemohla něco pochopit, obvykle po chvilce mudrování pronesla. Aby tomu prase rozumělo. Říkám si to také, kdykoliv se setkám s nepochopitelnými věcmi. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.