Dagmar Ruščáková: Kam se ztratily stařenky?

28. květen 2023

Moje úvahy nastartoval rozhovor nad obrazem Jakuba Schikanedra „Stařena s dítětem“. Na typicky temném plátně drží v malou holčičku v náruči stará, v černém oděná žena. Debata se točila kolem otázky - kolik asi mohlo být té malované paní let?

Čtěte také

Těžký život, stejně jako limitovaná šance na péči o sebe, po staletí přidávaly pracujícím ženám roky. Oné stařeně na obraze mohlo být klidně méně než šedesát! Ale nebyla to jen vráskami rozrytá tvář nebo ohnutá záda, která z ženy udělala stařenu. Byla to i nepsaná pravidla, týkající se oblečení a chování, limitující a někdy i trestající snahu vymanit se z mantinelů, nalinkovaných pro tu či onu společenskou třídu tehdejší společnosti.

Napadlo mě, jestli u nás slovo stařena zmizelo jen z běžného mluveného jazyka, nebo se vytratil i jeho reálný předobraz? Když jsme loni jezdili italským jihem, takové typické stařenky jsem vídala - v černém a v šátcích. Podobné jsem potkala i v Izraeli. Samozřejmě jsou i jinde. Naše starší ženy však už většinou vypadají jinak. Je jen na nich, jak se svým zjevem v pokročilejším věku naloží.

Čtěte také

Třeba moje babička Růženka byla až do smrti dáma každým coulem - nosila šaty, kabáty, rozumné, ale pěkné botky. Žádný šátek! Jednou šokovala své sousedky, když si - považte - v pokročilém věku oblékla růžový kabát! On tedy byl spíš světle vínový, ale na malém městě způsobil poprask, jako by si babička vyrazila v něčem pošitém blýskavými flitry. Přesto se v podstatě oblékala velmi tradičně.

Moje maminka už chodila oproti babičce ustrojená rozmanitěji, i když pořád dávala sukni přednost před kalhotami. Ráda nosila pozoruhodné klobouky a tradice se jí už fakticky nedotkly. Podívám-li se na svůj velmi přírodní a psí životní a oděvní styl, nejspíš jednou posunu slovo stařenka zase jiným směrem - pokud se tedy onoho požehnaného věku dožiju.

To je totiž další věc! Když se dnes koukám kolem sebe, na zařazení mezi stařenky aspirují dámy až po devadesátce!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.