Vladimír Burjánek: Úklid

30. červen 2024

Když máte starší dům, postavený u silnice, musíte se o něho i okolí starat. V zimě odhrabovat sníh, na jaře zametat prach, drť a kamínky, na podzim listí, prostě je to celoroční údržba. Protože komunikace, navíc frekventovaná, je trvalým přínosem materiálu všeho druhu. 

Je to horší od té doby, co kamióny s oblibou používají silnice nižšího řádu a ničí je, neboť ty nejsou na takovou hmotnost připravené. Co by však dopravci neudělali pro lacinější provoz bez mýtných bran. Letité baráky praskají, ale podnikatelé v dopravě šetří. Nehnul s tím ještě ani jeden ministr dopravy.

Čtěte také

Letos před prvním májem si soused odnaproti vzpomněl asi na někdejší směny a vyrazil před dům s koštětem a lopatou. Délka jeho starého selského stavení je podél silnice úctyhodná. Pečlivě zametal a dělal si hromádky Dával pozor, aby ho, když uklízel i pod chodníkem, nesmetl nějaký řidič.

Když měl dometeno, potřeboval si dojít domů na dvůr pro kbelík, nebo nějakou jinou nádobu pro nashromážděný materiál. Kouknul jsem zrovna z okna a k jeho domu se blížil štrůdl dětiček místní školky. Po chvíli jsem vyšel ven a slyším souseda, jak hubuje. Když se totiž vrátil k rozdělané práci, měl všechny pečlivě připravené hromádky od pochodujících dětiček rozkopané. A začal znovu.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Telefon

    Protože můj dědeček vlastnil  řeznický obchod, měli jsme mezi prvními zákazníky doma  telefon. Děda musel občas telefonovat do masny ve městě kvůli objednávkám.

  • Vladimír Burjánek: Pouť

    První červencovou neděli po Jakubovi je u nás na vsi pouť. Kdyby to nepřipomněl v kostele pan farář a nevzpomnělo pár rodáků, mnoho lidí by už nemělo o pouti ani tušení. 

  • Vladimír Burjánek: Kosák

    Když člověk žije v souladu s přírodou, je bohatší. Je hezké, když se staráme o domácí mazlíčky, ať už to jsou kočky, pejskové nebo třeba křeček či papoušek.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.