Vladimír Burjánek: Pouť

30. červenec 2023

První červencovou neděli po Jakubovi, což je právě dnes, je u nás na vsi pouť. Kdyby to nepřipomněl v kostele pan farář a nevzpomnělo pár starých rodáků, mnoho lidí by už nemělo o pouti ani tušení. A jaká to byla za časů našeho dětství sláva. Přípravy probíhaly už v týdnu. 

Čtěte také

Netrpělivě jsme sledovali, kdy se na hřišti objeví komedianti a kolik jich bude. Jestli jen houpačkáři, nebo i kolotoč, střelnice a další atrakce. Oba pekaři měli od čtvrtka před poutí fofr. Hospodyně pekly koláče. Nosily v košatinách potřebné suroviny a ingredience a výroba v obou pekárnách se po chlebu, kdy byly pece ještě teplé, rozjela na plné obrátky.

Vůně tvarohových, makových, povidlových sypaných a dalších koláčků se linula vesnicí Obléhali jsme s kluky střelnici, kolotoč i houpačky. Za tvrdě vyprosené korunky jsme pak stříleli, houpali se a točili na řetízáku.

Čtěte také

Starší výrostci kosili špejle a papírovými růžemi obdarovávali svá děvčata. My jsme nejčastěji mířili na kolo štěstí.

Jednou vyměnila mladá komediantka finanční krytí zábavné střelby za naturálie a nosili jsme místo peněz koláčky. Jen do chvíle nežli pekařovic Karlík způsobil malér, při střelbě šipkami do kola štěstí. Co udělal špatně on i komediantka, nikdo nevyšetřoval. Načesaná fešanda chtěla přejít na druhou stranu střelnice a Karlík ji napálil šipku do zad.

Principál nám vynadal, kleštěma, kterýma tahal šipky z terčů, dceři šipku vyndal a jelo se dál.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Tobogán

    S našimi malými vnuky jsme v minulosti absolvovali několik dovolenkových cest  k moři. Ten nejmenší se nikdy nezajímal o nic jiného, než jestli tam bude, jak říkal togobán.

  • Vladimír Burjánek: Houbaření

    To jsme si letos krásně zahoubařili. Ačkoliv se zdálo v suchém a teplém letě, že to na podzim nebude v lesích nic moc, opak byl nakonec pravdou.

  • Vladimír Burjánek: Lidé

    Lidé jsou různé a jiné, říkal obvykle starý mládenec Jiříček, když v naší místní osvěžovně, která byla jeho druhým domovem, konzumoval páté pivo.