Vladimír Burjánek: Tobogán

26. únor 2023

S našimi malými vnuky jsme v minulosti absolvovali několik dovolenkových cest  k moři. Ten nejmenší se nikdy nezajímal o nic jiného, než jestli tam bude, jak on tehdy říkal, togobán. Jízdu na téhle vymoženosti upřednostňoval před čímkoliv. Nenadchlo ho Řecko ani Turecko, kde tobogány nebyly, ale nadšen byl v Bulharsku, kde přímo u pláže byl poměrně vysoký tobogán. 

První cesta na koupání byla tedy nikoliv k mořským vlnám, ale ke sklouznutí na oblíbené atrakci. Vzpomněl jsem si na tuhle zálibu dnes už dospělého vnuka, když v zábavném pořadu vyprávěl herec a muzikant Václav Kopta, jak dopadl, když se jednou osmělil k jízdě na této atrakci.

Čtěte také

Skončil s potrhanými plavkami u kolen, když odvážně absolvoval poměrně krátkou, ale vysilující jízdu, absolutně nekontrolovatelnou, v přistávacím bazénku. Můj kamarád je velikým milovníkem tobogánů. Navzdory slušnému věku, pětasedmdesátku má za sebou - i značné hmotnosti, váží kolem 150 kilogramů, vyhledává adrenalinovou zábavu tohoto druhu pořád.

Jak známo, čím je větší váha, tím je větší rychlost. Když přijel loni z dovolené a líčil mi, jak mu nestačila přistávací plocha a vyletěl z bazénku na písek, zeptal jsem se. Končíš, doufám? Kdepak odpověděl. Musím jen zodpovědněji vybírat.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Rychlík

    Dlouho jsem využíval hlavně autobusovou dopravu. Od mládí, kdy jsem jezdil do zaměstnání vlakem a zažíval častá opoždění, v zimě zmrzlé vagóny i nevlídná sociální zařízení.

  • Vladimír Burjánek: Myš

    Zavírejte domovní dveře, na podzim se myši stěhují do baráku, nabádal nás pokaždé dědeček a svůj požadavek i kontroloval. Připomněl jsem si jeho slova o letošním podzimu. 

  • Vladimír Burjánek: Koberec

    Není nad to, když každý dělá to, co umí. I vysoká vzdělání nejsou totiž zárukou toho, že si ten či onen člověk se vším poradí. Pokud pomineme lidi, kteří si poradí se vším.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.