Vladimír Burjánek: Turbína

11. září 2022

Vesnice Přepeře leží na západ od Turnova,  srdce Českého ráje. V celé staleté historii se na pohlednicích objevovaly  nejčastěji dva obrázky. Pozdně gotický chrám svatého Jakuba staršího a pod ním tekoucí řeka Jizera s krásným splavem a vařící se bílou pěnou řeky pod ním. Ráj milovníků koupání, před lety i rybářů.

Čtěte také

Tenhle charakteristický obrázek je však značnou část roku minulostí. K jedné turbíně, která slouží léta, se rozhodli cizí podnikavci přistavět další. Dva roky se stavělo, prášilo, bagrovalo, rámusilo. Za výraznou cedulí Rybí přechod Přepeře. Podle dnešních tabulí sem evropské dotace přitékaly slušným proudem.

Ve studnách lidem ubývala voda, z náhonu od staré turbíny se stala stoka. Když stavba skončila, potvrdila se slova bagristy, že nebude voda pro dvě turbíny, ale možná ani pro jednu. K úžasu místních i dřívějších návštěvníků a vodáků došlo k tomu, že zmizel odvěký obrázek vesnice s tekoucím splavem a vařící se vodou dole.

Čtěte také

V létě suchý, nebo jen jednou za den ráno navlhčený jez chátrá. V minulosti hojně zarybněná plocha dole je téměř bez ryb. Na plotě vyvěsili majitelé místo jedné informační cedule po skončení dvě. Rybí přechod Přepeře a MVE Přepeře II turbína.

Nadávají místní lidé, vodáci i rybáři. Jen cizí podnikavci jsou navýsost spokojeni. Je s podivem, že tento stav nevadí ani ochranářům, ani vodohospodářům. V zájmu nově vytvořeného prostředí dostalo to staré dost na frak, říkají si místní patrioti.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Promítání

    Lidské myšlenkové pochody jsou mnohdy nevyzpytatelné. Spustí se najednou a jedou. Říkám tomu soukromý krátkometrážní vzpomínkový biograf. Začne nenadále, z ničeho nic.

  • Vladimír Burjánek: Kůže

    Můj dědeček byl řezník. Na vesnici s přibližně 800 obyvateli, ve které se uživila řeznictví 2, 3 obchody se smíšeným zbožím, 2 hospody, 4 zahradnictví a další služby.

  • Vladimír Burjánek: Léčitelé

    Když jsem v klidu zažil český snímek o léčiteIi Janu Mikoláškovi, vybavili se mi někdejší úspěšní léčitelé z mého kraje. Nebylo jich  zase tak mnoho.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.