Vladimír Burjánek: Léčitelé

27. únor 2022

Když jsem v klidu zažil český snímek o léčiteIi Janu Mikoláškovi, vybavili se mi někdejší úspěšní léčitelé z mého kraje. Nebylo jich  zase tak mnoho. Snad největší věhlas měly dvě ženy. Mříčenská paní Mílová a semilská Květoslava Patočková.

Čtěte také

O pokračování se pokoušeli i syn a dcera známých postav, s poněkud menším účinkem. Paní Mílová byla specialistkou na kosti a její zázračná černá mast vrátila urychleně do běžného života mnohé sportovce, fotbalisty, lyžaře, motorkáře i obyčejné nesportující lidi.

Květoslava Patočková byla věhlasnou a vyhledávanou lidovou léčitelkou - bylinářkou. Bydlela naproti semilskému muzeu, které chce připomenout její věhlas a pomoc lidem s neduhy. Uvítá každou vzpomínku na tuto pozoruhodnou ženu.

Čtěte také

Spoluautor knihy Léčitelé, jasnovidci a mágové, který paní Patočkovou navštívil těsně před její smrtí, popsal v jednom článku o ní návštěvu. Vzpomíná, že u ní panovalo dokonale starosvětsky magické prostředí. Místnost byla plná sošek a obrázků Ježíše, Marie a svatých.

Obraceli se na ni nejen prostí lidé, ale také kněží, doktoři a profesoři. Pokud máte nějaký zážitek s léčitelkou Květoslavou Patočkovou ze Semil, pracovníci zdejšího muzea budou rádi a pomůžete jim.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Umění

    Už klasik naší literatury Bohumil Hrabal v jedné ze svých knížek píše, že umění má oslovit tak, aby čtenář vyskočil a v podvlíkačkách běžel autorovi dát přes ústa.

  • Vladimír Burjánek: Šmejdi

    Šmejdi všeho druhu mají tuhý život. Jak to vypadá, jsou to nezmaři. Ale nejen oni. U firmy, která se honosí na internetu tím, že neplatíte poštovné, jsem si objednal boty.

  • Vladimír Burjánek: Zdání klame

    Marná sláva, roky se na nás podepisují jak po duševní, tak i fyzické stránce. Pravda, jsou jedinci, kteří se z tohoto pravidla úspěšně vymykají.