Vladimír Burjánek: Přechod

24. duben 2022

Léta jsme odebírali plyn a elektřinu od velkých dodavatelů. Potom jsme se v rámci akce Obec občanům nechali umluvit a přešli jinam. Každoročně jsme měnili dodavatele, někdy k dobru, jindy bez zvláštního efektu. 

Čtěte také

Když jsem se rozhodl, že už toto dobrodružství nebudeme podstupovat, bylo to zrovna v nejhorší době, kdy přecházeli lidé k dodavatelům poslední instance. Spojil jsem se tedy s velkým dodavatelem, zdůraznil jsem, že nepřicházím od zkrachovalé společnosti.

Slušným a kulantním jednáním jsem byl překvapen. Smlouva byla udělaná bleskem, druhý den ji přivezl kurýr k podepsání. Potom už jsem čekal jen na den, kdy budu zákazníkem nového dodavatele. Když se blížil termín ukončení dodávek od bývalého dodavatele a neměl jsem ještě ani rozpis záloh, značně jsem znervózněl.

Čtěte také

Nedalo mi to a oslovil jsem budoucího dodavatele znovu s otázkou, co se děje, abych nakonec nebyl černým odběratelem. Příjemný ženský hlas našel problém bleskem. Paní u které jsem smlouvu zakládal, mě omylem zařadila mezi zákazníky přicházející k nim jako k poslední instanci, na které platil jiný časový termín.

Musel jsem uzavřít smlouvu znovu, naskenovat ji, podepsat a čekat. V pozdějším termínu jsem pak přešel k novému dodavatelovi s poznáním, že člověk musí být pořád ve střehu, protože i velké firmy mají své slabosti. A opatrnosti není nikdy nazbyt.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Kácení

    Říká se, že správný muž se má postarat o potomstvo, postavit dům a zasadit strom. Bylo mi vždy smutno, když jsem poslední z úkolů, ten o stromech, musel dokončit úplně.

  • Vladimír Burjánek: Sušenky

    Člověk si má dát pozor na to, co konzumuje. Náš vnuk pracuje u firmy, která má sídlo ve Švýcarsku. Občas tam  jezdí a přiveze i nějaké zajímavé lahůdky, hlavně sladkosti.

  • Vladimír Burjánek: Dobroty

    Moje babička byla výborná kuchařka. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.