Vladimír Burjánek: Sušenky

31. leden 2021

Člověk si má dát pozor na to, co konzumuje, ať už je někde v cizině, nebo dostane darem něco k snědku. Náš vnuk pracuje u firmy, která má sídlo ve Švýcarsku. Občas tam  jezdí a přiveze i nějaké zajímavé lahůdky, hlavně sladkosti. Zrovna nedávno se vrátil a podaroval nás krásně zabalenými dobrůtkami ve zlatém obalu. 

Čtěte také

Nevěnoval jsem tomu pár dnů pozornost, až za čas jdu kolem stolku, kde ležely zlaté dárky. Zvědavě jsem rozbalil jeden a zjistil jsem, že je tam ukrytá krásně vonící malá sušenka baculatého tvaru. S chutí jsem se do ní pustil a nezůstalo jen u nakousnutí. Zmizela rychle v mém zažívacím traktu.

O dva dny později mi dcera podává úzký proužek papírku, abych jí přeložil, co tam německy píší. Za dobré činy si odměnu zasloužíš, tlumočím vzkaz z lístku.

Čtěte také

A dcera tedy dává do úst onu sušenku ze zlatého obalu. V tu chvíli jsem dostal záchvat smíchu. Myslela, že se směju jí. Nechtělo se mi pochopitelně s pravdou ven, ale nakonec jsem podlehl.

Fakt, že vzkaz na lístku mi zůstal utajen, protože jsem papírek polkl i se sušenkou, pobavil pochopitelně všechny doma. Jeden z vnuků vtipně poznamenal. Víš, co tam psali? Nežli se zakousneš, čti!

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Voda

    Vodu si lidé vždycky chránili, ať byla ve studánkách, studních či jinde. Znesvětit jakýmkoliv způsobem obecní, jak se u nás říkalo pumpu, bylo neodpustitelné.

  • Vladimír Burjánek: Poklady

    Každá rodina má své poklady, které se často dědí z pokolení na pokolení. Nemusí to být vždycky jen zlaté mince, sbírky známek či luxusní porcelán. Někdy to jsou maličkosti.

  • Vladimír Burjánek: Hodnoty života

    Jestli vám přišla internetem úvaha moudrého pána s tituly před i za jménem, možná jste s ním souhlasili jako já.  Srovnává, jak se změnily některé hříchy ctěné po generace.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.