Vladimír Burjánek: Počasí

6. září 2020

Už asi třetí léto zažíváme mimořádně teplé počasí. Lidé se odjakživa zajímali o to, v jakých klimatických podmínkách žijí a díky některým máme i záznamy o počasí stovky let zpátky. 

Listoval jsem si nedávno těmito dokumenty, které jsou pozoruhodné. Tak například v roce 781 byl v Čechách hlad a sucho, vyschly prameny a nepršelo osm měsíců. To se opakovalo  třeba i v roce 1156, nepršelo jen 4 měsíce, ale začal zuřit mor. V dalším století, přesně v roce 1262 bylo také sucho a vedro i špatná úroda odpovídala těmto podmínkám.

Čtěte také

Zničenou úrodu horkem v roce 1380 zápis přisuzuje hojnému množství myší. Rok 1445 je uváděn jako období povodní a začátku moru, který řádil dalších šest roků. Kvalitě obilí a vinné révě svědčil rok 1540. Na druhou stranu bylo mnoho požárů a záznam uvádí i ztráty na úrodě zásahem kobylek.

O osmdesát let později bylo dokonce zemětřesení a téměř dva měsíce lekala lidi na obloze vlasatice. Rok 1775 přinesl bouřky, vítr a sucho, ale také chřipku u lidí i zvířat v Evropě. Hned na začátku osmnáctého století bylo chladno a letní úroda dozrála teprve v říjnu. V horách sváželi oves na saních.

Původní domácí barometr

To bylo jen pár zajímavost o počasí v dávných dobách.

Jak zjišťujeme, mnohé se opakuje. Vlivů k výkyvům počasí je dnes určitě víc než tehdy. Až vám slovní sprinterky z televizní obrazovky přemelou v rychlosti předpověď, můžete jen doufat, že to tak bude. Ale příroda je příroda.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Žákajda

    Dva týdny už žáci zahřívají školní lavice a někteří z nich možná už utržili zápis o nesprávném chování. Ve škole, bylo to tak ve 4. třídě, jsem ulovil kuriózní poznámku.

  • Vladimír Burjánek: Hodnoty života

    Jestli vám přišla internetem úvaha moudrého pána s tituly před i za jménem, možná jste s ním souhlasili jako já.  Srovnává, jak se změnily některé hříchy ctěné po generace.

  • Vladimír Burjánek: Traktoristé

    Každá vesnice nabízela a nabízí pestrou škálu figurek, lidí a lidiček i vážených postav a všichni dohromady tvoří krásnou místní galerii i nezaměnitelný koloryt místa. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.