Vladimír Burjánek: Telefon

13. srpen 2023

Protože můj dědeček vlastnil  řeznický obchod, měli jsme mezi prvními zákazníky doma  telefon. Děda musel občas telefonovat do masny ve městě kvůli objednávkám. Nebo i na jatka, odkud bral také část prodejního sortimentu. Nešlo mi do hlavy, proč máme číslo telefonu 58, když v knize, tedy seznamu účastníků, bylo ve vesnici jen osm stanic. 

Náš přístroj využíval často i soused odnaproti z prodejny obuvi zvaný Báťa ke služebním i soukromým účelům. Zatočil kličkou černého aparátu a pokaždé loudil. Poštičkóóó, dejte mi, pěkně prosím - a oznámil místo a číslo, kam se toužil dovolat. Paní v městské ústředně propojila různé kolíčky a účastník mohl mluvit.

Čtěte také

Pevný telefon jsme pak měli dlouho potom, kdy krám u nás už nebyl. Snad nejkomičtější situaci s pevnou linkou jsem zažil v jedné škole, kde pan ředitel měl u ucha sluchátko a pro získání spojení točil kličkou od blízko stojícího ořezávátka místo kličkou telefonu. Přitom kroutil hlavou a nadával, že to ta pošta nebere.

Na pravěk telefonování si vzpomenu občas, když obdržím účet k úhradě svého mobilu. Mám paušál tři stovky a jsem asi génius, neboť moje finanční suma hovorů je v posledních měsících 296 korun a nějaké haléře. Jak to dělám, že se pokaždé trefím k ceně paušálu, nevím. Určitě to ale dobře ví můj operátor.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Lovení

    Ke každému pořádnému mysliveckému honu patří lovci, zvěř a honci, kteří nadhánějí střílejícím lovcům kořist Na podobném principu je postavena vědomostní televizní soutěž.

  • Vladimír Burjánek: Turbína

    Vesnice Přepeře leží na západ od Turnova,  srdce Českého ráje. V celé staleté historii se na pohlednicích objevovaly  nejčastěji dva obrázky. 

  • Vladimír Burjánek: Domácí práce

    Je nepochybně užitečné učit děti pořádku a zapojovat je do práce. Ať už jde a domácí činnosti, práci na zahrádce, nebo postupné získávání zručnosti, vědomostí a šikovnosti.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.