Vladimír Burjánek: Lovení

26. březen 2023

Ke každému pořádnému mysliveckému honu patří lovci, zvěř a honci, kteří nadhánějí střílejícím lovcům kořist Na podobném principu je postavena vědomostní televizní soutěž, kterou sleduje, jak jsem se přesvědčil, dost diváků. Možná také díky pohotovému, vtipnému a profesionálnímu počínání herce Ondřeje Sokola. 

Čtěte také

Vedle jen několika stálých „vymetačů“ všech možných soutěží se tu už představila spousta dalších tváří. Ty loví některý z pětice lovců v čele s obávaným mužem, jemuž sedí oprávněná přezdívka doktor Vševěd a dále Kvízová dáma, Belladonna, oblíbený Kalkulátor a pan Lišák. Klobouk dolů před vědomostmi všech, kteří soutěží jako tým, ale co nejlepší výkon jedince je z finančního hlediska vítán.

Mnozí diváci se přesvědčují, že z domácího gauče se to říká mnohem snadněji, než odpovídat při světlech studia. Podobné soutěže jsou i vítaným studijním materiálem pro pedagogy, psychology a další odborníky. Některé zajímavosti vidí i laici. Například to, že tahle soutěž je málo dostupná věkové hranici 75+, především pro časovou tíseň na odpověď.

Čtěte také

Je potěšitelné, kolik se už ukázalo na obrazovce mladých lidí. Právě oni si celkem lehce poradí s moderní hudbou a zahraniční filmovou produkcí. Problém jim na druhé straně dělá znalost českých přísloví a lidových písniček, poměrně dost i přehled o klasické literatuře naší i světové. Vedle vědomostí, které diváky obohatí, vidí také emoce při průběhu i finančních výhrách.

Oživením je novinka superlov, kdy proti soutěžícímu, který může vyhrát i milión, nastoupí kompletní pětice lovců a to už je těžký kalibr.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Přátelství

    V adventním čase se obvykle ohlížím zpátky za končícím rokem, co dal i vzal. Uprostřed léta odešel člověk, kterého jsem oslovoval - příteli, mému srdci blízký.

  • Vladimír Burjánek: Čekárna

    Koncem léta jsem seděl v čekárně lékařské pohotovosti. Obvykle je tam ticho, každý spořádaně čeká, až na něho přijde řada.

  • Vladimír Burjánek: Topení

    Velice aktuální otázka dneška - jak a čím topit, vás možná vedla také ke vzpomínkovému zamyšlení, jakým vývojem a cestou jsme prošli od dřeva k solárním panelům.