Vladimír Burjánek: Přátelství

18. prosinec 2022

V adventním čase se obvykle ohlížím zpátky za končícím rokem, co dal i vzal. Uprostřed léta odešel člověk, kterého jsem v e-mailové poště oslovoval - příteli, mému srdci blízký. Malíř, architekt a nesmírně pilný a vnímavý člověk Michail Ščigol. 

Čtěte také

Jeho život od zrození v Čeljabinsku, přes prázdninové pobyty s rodiči a sourozenci v Oděse až po umělecké začátky v Kyjevě byl plný neskutečných příběhů životních i uměleckých. Po tragické smrti manželky zůstal sám s postiženým synem. Hledal pomoc, kterou našel až v tehdejší proslulé léčebně v Železnici na Jičínsku.

Zavřel ateliér a vydal se z Ukrajiny do Čech. V Železnici koupil ruinu domu, ze kterého za pár let udělal krásný ateliér i domov. V Čechách se usadil, získal občanství a našel tu spoustu přátel jako třeba malíře Vladimíra Komárka. Michail překypoval energií i nápady.

Měl jsem možnost podílet se na části jeho úspěšné umělecké cesty a zažít s ním radost z tvorby i lidské spokojenosti, když se mu dařilo. Na tom měla veliký podíl i jeho žena Olga, kterou si našel v Čechách.

Čtěte také

Vzpomínám na vzácné chvíle v jeho ateliéru, onom paláci, kde sny přetvářel ve skutečnost, kde kulminoval zázrak stvoření, okamžik, ve kterém hotové dílo opouští tvůrce a stává se součástí světa. Michail Ščigol vytvořil spoustu obrazů i řadu obrazových cyklů.

Obdivoval jsem hlavně ty, které vycházely z českého prostředí a musel témata nejdříve nastudovat. Například cyklus o Valdštejnovi či Kafakovi. Na závěr své umělecké cesty působil v Praze, kde měl i ateliér a pořádal další výstavy.

Český sen malíře původem z Ukrajiny, romantického expresionisty a obětavého člověka se letos náhle uzavřel.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Promítání

    Lidské myšlenkové pochody jsou mnohdy nevyzpytatelné. Spustí se najednou a jedou. Říkám tomu soukromý krátkometrážní vzpomínkový biograf. Začne nenadále, z ničeho nic.

  • Vladimír Burjánek: Emil

    Před ročním pobytem v zeleném vojenském  stejnokroji jsem tehdy nastoupil neplánovaně na tehdejší Dům osvěty v okresním městě. Věděl jsem, že to je jen dočasné řešení. 

  • Vladimír Burjánek: Čeština

    K prvním krokům v roce, který ještě voní novotou a možná i nese stopy silvestrovského veselí, nepatří filozofování. Tak vás možná potěší hold vtipnosti českého jazyka.