Vladimír Burjánek: Malíři

3. červenec 2022

Celý život lituji, že nemám výtvarný talent. Kdybych byl milionářem, kupoval bych určitě obrazy, spoustu obrazů. Takhle se na ně chodím jen dívat do galerií. Obrazům dávám přednost, ačkoliv oceňuji i další umělecké směry, a ty, kteří pracují s kamenem, dřevem, železem sklem, hlínou i jiným materiálem.

Čtěte také

Mezi malíři jsem měl několik kamarádů a jejich práce, obrazy i grafiky, krášlí stěny našeho bytu. První obraz jsem dostal od mého učitele hudby, který mě šest let trápil u klavíru. Na závěr mi pak věnoval, protože vedle muziky také maloval, obraz. Bernardýna se slzavýma očima a velkou hlavou stojícího v plenéru.

Ten obraz jsem si nepověsil a beru to jako záblesk vkusu při osobním posuzování uměleckých děl. Věnoval jsem ho, protože měl krásné plátno, kamarádovi Petrovi Tamchynovi, který si v té době klestil cestu k uznání. Namaloval na mé plátno motiv šachové partie hrdiny z tehdy běžícího Bergmanova filmu Sedmá pečeť.

Čtěte také

Obraz mi dal, potom si ho půjčil na výstavu a už se mi nevrátil. Mám od něho jen pár grafik a pastel, olej žádný. Jsem rád, že mám tři obrazy a několik grafik od Vladimíra Komárka. Jeho malířský a později i vypravěčský talent byly obdivuhodné.

Dalším kamarádem, jediným žijícím, je ukrajinský malíř Michail Ščigol, člověk s neuvěřitelným životním příběhem. V poslední době mistr obrazových cyklů. Přišel z Kyjeva a už léta žije v Česku. Rád jsem se podílel textem na jeho monografii. Na všechny tři moje skvělé malířské kamarády platí Solženicinova slova. Umění, to přece není co, ale jak.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Zdání klame

    Marná sláva, roky se na nás podepisují jak po duševní, tak i fyzické stránce. Pravda, jsou jedinci, kteří se z tohoto pravidla úspěšně vymykají. 

  • Vladimír Burjánek: Hodnoty života

    Jestli vám přišla internetem úvaha moudrého pána s tituly před i za jménem, možná jste s ním souhlasili jako já.  Srovnává, jak se změnily některé hříchy ctěné po generace.

  • Vladimír Burjánek: Umění

    Už klasik naší literatury Bohumil Hrabal v jedné ze svých knížek píše, že umění má oslovit tak, aby čtenář vyskočil a v podvlíkačkách běžel autorovi dát přes ústa.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.