Vladimír Burjánek: Obchodníci

28. únor 2021

Můj dědeček i otec byli obchodníky každým coulem. Tohle umění jsem ani po jednom z nich nezdědil. Pamatuji si jen, co oba říkali - každý kousek má svého kupce. Obávám se, že v dnešním obchodování by však ani oni neobstáli. Uzavírat kšefty na čestné slovo či plácnutí ruky,  to už dávno neplatí. 

Čtěte také

Zrovna nedávno jsem poznal, jak se obchoduje dnes. Objednal jsem si poměrně drahou knihu, internetový obchodník inzeroval dodání do šesti pracovních dnů. Do chvíle, kdy kniha měla posloužit jako dárek, bylo dost času. Za pár dnů mi napsali, že knížku shánějí u distributora, což bylo pro mě překvapení.

Začít shánět zboží teprve v okamžiku, kdy si ho zákazník objedná, takhle by přeci uměl obchodovat každý. Ještě větší překvapení však přišlo potom.

Čtěte také

Když po šesti inzerovaných pracovních dnech k dodání nebyla kniha nikde, urgoval jsem zakázku. Internetový knižní obchodník mi napsal, že náklad je rozebrán, dělá se dotisk a knihu mi doručí během dvou měsíců.

Tak jsem se jim poděkoval a zažádal vrátit peníze Přišly alespoň ty a u této firmy už kupovat nebudu. Jak říkali staří obchodníci - zákazníka oklameš jen jednou, pak už nepřijde.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Babičky

    Zkuste si pozorně všimnout, jak neuvěřitelně se mění svět kolem nás. Nedávno jsem v televizi viděl krásnou venkovskou babičku, ustrojenou tak, jak na své babičky vzpomínám.

  • Vladimír Burjánek: Koberec

    Nedávno jsem se rozhodl, že pořídíme nový koberec. Vybral jsem ho na internetu a objednal, čímž začala pozoruhodná korespondence. 

  • Vladimír Burjánek: Pravnučka

    Dnes je zcela běžné a normální, že se mladí lidé seberou a odejdou kamkoliv do světa. Za prací, vzděláním, za poznáním, nebo třeba za láskou. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.