Vladimír Burjánek: Šikma

20. červen 2021

V době gymnaziálních studií jsme s naším studentským divadlem jezdili nejen po městech a vesničkách v okrese, ale dostali jsme se i dál. Dokonce jsme v době prázdnin vybudovali i stálý divadelní sálek pro osmdesát lidí, kde jsme předváděli své programy. To byla éra vzniku divadel malých forem. 

Čtěte také

Po několika vítězstvích v celostátních kolech tehdejší Soutěže mělecké tvořivosti mládeže, Volkrově Prostějově, Haškově Lipnici a dalších úspěších jsme se dostali i na Pražský hrad. Zahrát pionýrům 1. ledna, které tam tehdy zval prezident Novotný.

Často si vzpomenu na dramatickou situaci, která se nám tam stala. Měli jsme tehdy program, který se odehrával na tak zvané "šikmě." Na jevišti byl další prostor postavený z dřevěných desek, který se od jeviště zvyšoval až k horizontu.

Ve chvíli, kdy na šikmě tančil robot, jako součást programu našeho divadla, se šikma v jednom místě začala bortit.

Čtěte také

Náš pohotový režisér rychle vlezl pod konstrukci, lehl si na záda a uvolněnou desku držel svýma rukama. Značnou dobu, čímž zachránil zborcení celé šikmé plochy.

Pot z něho lil, ale vytrval a diváci nic nezaznamenali. Byl to jeden ze dvou členů našeho divadélka, který se později stal uznávaným pražským divadelním režisérem. Zcela vyčerpán nešel s námi tehdy na konci ani na hradní recepci, která byla pro pionýry připravena - na kakao a dva šátečky s krémem.

Při různých setkáních jsme mu několikrát tuhle situaci připomněli.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Sušenky

    Člověk si má dát pozor na to, co konzumuje. Náš vnuk pracuje u firmy, která má sídlo ve Švýcarsku. Občas tam  jezdí a přiveze i nějaké zajímavé lahůdky, hlavně sladkosti.

  • Vladimír Burjánek: Dobroty

    Moje babička byla výborná kuchařka. Když se mě tehdy na svatbě zeptala paní, co vařila, jak mi chutnala svíčková, odpověděl jsem hned. Naše babička vaří lepší. 

  • Vladimír Burjánek: Coviddoba

    Smutných příběhů bude mít asi čas viru, který prožíváme, víc, než těch humorných. Kresby na sociálních sítích, kde se terčem vtipu stal ministr zdravotnictví, baví mladé.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.