Vepřová kotleta patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji zapečenou v alobalu

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Maso a zelenina v alobalu
0:00
/
0:00

Historie výroby alobalu sahá do počátku 20. století, kdy proběhly první úspěšné pokusy o jeho výrobu. Český název této fólie vznikl spojením začátku slova pro chemické označení hliníku - aluminium - a slova obal. 

Čeho jste si určitě všimli, že alobal má jednu stranu lesklou a druhou matnou. Pokud chceme, aby se nám teplo odráželo do masa, tak vždy alobal použijeme tak, že lesklá strana bude směřovat na maso.

Suroviny:
2 vepřové kotlety, 100 g šunky, 1 cibule, 1 cibule jarní, 100 g žampiónů, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, lžička tymiánu, sůl, pepř, máslo, olivový olej

Postup:
Na rozpáleném oleji necháme rychle zatáhnout kotlety. Vyjmeme je a dáme na teplé místo.
Na pánvičce opražíme nadrobno nakrájenou šunku, pak přidáme trochu másla, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, oloupaná rajčata, jarní cibulku, tymián.
Žampióny umyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky a na trošce másla je rychle podusíme.
Na alobal dáme lžičku zeleninovo-šunkové směsi, položíme kotletu a ochutíme.
Navrch dáme opět směs a poklademe žampióny.
Balíček zavřeme a dáme do trouby.

Když budete chtít naopak zabránit dalšímu propékání masa, spálení těsta apod., otočíte alobal lesklou stranou navrch. Dobrá rada - že?

Vepřová kotleta s tukovým krytím a kůžičkou s růžičkovou kapustou
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.