Vepřová kotleta patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si ji zapečenou v alobalu
Historie výroby alobalu sahá do počátku 20. století, kdy proběhly první úspěšné pokusy o jeho výrobu. Český název této fólie vznikl spojením začátku slova pro chemické označení hliníku - aluminium - a slova obal.
Čeho jste si určitě všimli, že alobal má jednu stranu lesklou a druhou matnou. Pokud chceme, aby se nám teplo odráželo do masa, tak vždy alobal použijeme tak, že lesklá strana bude směřovat na maso.
Suroviny:
2 vepřové kotlety, 100 g šunky, 1 cibule, 1 cibule jarní, 100 g žampiónů, 2 rajčata, 3 stroužky česneku, lžička tymiánu, sůl, pepř, máslo, olivový olej
Postup:
Na rozpáleném oleji necháme rychle zatáhnout kotlety. Vyjmeme je a dáme na teplé místo.
Na pánvičce opražíme nadrobno nakrájenou šunku, pak přidáme trochu másla, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, oloupaná rajčata, jarní cibulku, tymián.
Žampióny umyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky a na trošce másla je rychle podusíme.
Na alobal dáme lžičku zeleninovo-šunkové směsi, položíme kotletu a ochutíme.
Navrch dáme opět směs a poklademe žampióny.
Balíček zavřeme a dáme do trouby.
Když budete chtít naopak zabránit dalšímu propékání masa, spálení těsta apod., otočíte alobal lesklou stranou navrch. Dobrá rada - že?
Související
-
Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji se zeleninovým pyré
Vepřové maso patří u nás k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.
-
Zapečené vepřové kotlety v zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky.
-
Středomořská vůně na vašem stole. Vepřové kotlety po francouzsku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. A tento recept vám navíc nedá ani moc práce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.