Bramborové škubánky s mákem a švestkami v rumu. Klasika ještě „vylepšená“ netradičními surovinami

Škubánky jsou noky z bramborového těsta, které se v dřívějších dobách těšily velké oblibě především na venkově, a to zejména pro snadnou dostupnost surovin. Jedly se jako hlavní chod a tradičně se polévaly máslem a sypaly mákem a cukrem - tak jak to známe dodnes. My si je dnes ale ještě "vylepšíme".

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Ingredience
  • 800 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g sušených švestek
  • špetka soli
  • 100 ml rumu
  • máso
  • mák mletý na posypání
  • cukr moučka

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka v osolené vodě. Trvá to zhruba 20 minut. Vodu slijte do hrnečku a ponechte v hrnci vodu zhruba do třetiny výšky brambor. Podle potřeby můžete vodu přilít zpět.
Brambory s horkou vodou posypte moukou, zatřeste s hrncem, aby se brambory obalily moukou, obráceným koncem vařečky do brambor několikrát šťouchněte, až se objeví dno. Hrnec přiklopte a nechte 15 minut pařit.
Švestky zalijte v rendlíku rumem, přilijte 100 ml vody a 10 minut povařte doměkka.
Horkou směs brambor s moukou vymíchejte dohladka. Lžící namočenou v rozpuštěném másle odkrajujte škubánky a dávejte je na talíř.
Škubánky posypte mletým mákem, pocukrujte, přelijte máslem a podávejte s rumovými švestkami.

Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách. V kuchyni můžete brambory použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka