Za bramborové šišky s tvarohem a švestkami vás nečeká bramborová medaile, všichni si pochutnají

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Bramborové šišky s tvarohem a švestkami vám určitě přijdou k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambory. Dají se z nich dělat nejrůznější pochoutky, jak slané, tak i ty sladké. Obojí jsou chuťově výborná a levná.

Suroviny:
brambory 500 g, hrubá mouka 200 g, vejce 1 ks, špetka soli, švestky 1 kg, máslo 2 lžíc, mletá skořice, med, měkký tvaroh, máslo na přelití

Postup:
Uvařené brambory oloupejte nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a mouku a vypracujte těsto. Z něho pak uválejte malé šišky.
Ty pak uvařte ve vroucí vodě. Po vyndání z vody k nim přidejte kousek másla, by se neslepily.
Do pánve vložte máslo a na kousky pokrájené švestky a restujte. Po chvíli přidejte i med. Ale pořádně míchejte, protože švestky díky cukru a medu zkaramelizují. Ke konci přidejte skořici. Pokud se bude rozvar přichytávat, můžete přilít trochu vody nebo ještě lépe - červené víno.
Na talíř vyskládejte šišky, přidejte měkký tvaroh, přelijte rozpuštěným máslem a přidejte švestkový rozvar.

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Bramborové šišky vám určitě přijdou k chuti (ilustrační foto)
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

3 x Hurvínkovy příhody

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka