Přes 100 let starý recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové
Jak se recept na bramborové tašky s jablky povedl? Recept od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové ohromil redaktory i posluchače Českého rozhlasu.
Porota Pochoutkového roku ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík vybírala další soutěžní recept. Štěstí se tentokrát usmálo na paní Lilku Schweidlerovou ze Dvora Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji.
Čtěte takéPochoutkový rok
Recept na bramborové tašky s jablky se vydal zaznamenat tým Pochoutkového roku v čele s Patrikem Rozehnalem. Čekalo je vřelé přijetí a pozvání na oběd.
Teplé se zmrzlinou nebo studené se šlehačkou? Volba je na vás, ale v každém případě si vyzkoušejte sladké bramborové tašky s jablky. Postup předvedla Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce.
Bramborové tašky s jablky (na 12 ks tašek)
Jablečná náplň: 5 větších jablek, 1 lžička mleté skořice, 1,5 lžíce cukru krystal
Těsto na bramborové tašky: ½ kg brambor (ve slupce vařené den předem), 250 g hladké mouky, 1 lžička soli, 2 vejce, 150 g sádla na smažení
Postup: Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořici (můžeme přidat také rozinky namočené v rumu) a promícháme. Následně si připravíme těsto na bramborové tašky. Brambory ve slupce uvaříme v nesolené vodě den dopředu. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme až před přípravou těsta. Brambory nastrouháme na speciálním struhadle (čtverečková vlnkovaná síťka), přidáme mouku, vajíčko a nakonec sůl. Těsto by mělo být řidší, lehce lepkavé, aby šly dobře zpracovat taštičky. Těsto rozdělíme na 12 kusů a ručně vytvarujeme placku silnou cca 0,5 cm velikosti dvou dlaní. Přidáme na jednu polovinu jablečnou náplň, druhou půlku přehneme a prsty těsto utěsníme. Naplněnou tašku odložíme na pomoučněný vál a děláme další. Během přípravy placek dáme do trouby rozpustit 150 g sádla a tašky pak vkládáme do rozpáleného tuku. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů dorůžova cca 20 minut a pak je na dalších 20 minut otočíme. Servírujeme se šlehačkou nebo se zmrzlinou.
Do soutěže Pochoutkový rok se můžete přihlásit i vy. Stačí poslat svůj tradiční rodinný recept a zahrát si tak o poukázky na nákup kuchyňského vybavení v celkové hodnotě 100.000,- korun.
Hraje se celý tento rok a recepty odvysíláme vždy v neděli po 10. hodině. Tak do toho!
Recepty můžete posílat buď poštou na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2, na obálku je nutné připsat heslo Pochoutkový rok a nebo můžete recept zaslat prostřednictvím webového formuláře na adrese www.pochoutkovyrok.cz
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka